Srbija

Začarani krug dugova

Podaci da je 66.000 računa firmi blokirano, a da neplaćeni dugovi dostižu cifru od 288 milijardi dinara, govori o opštoj besparici u Srbiji. Vlada obećala reprogram kredita za privredu, banke kažu da je odlaganje otplate kredita na dve godine za privredu nemoguće.

Zbog neplaćenih dugova od 288 milijardi dinara, blokirano je 66.000 računa firmi. Privrednici kažu da nemaju para i da bi, ako država nešto ne preduzme, do kraja godine gotovo 200.000 ljudi moglo da ostane bez posla.

Pošto u privredi para nema, pojedine firme se sve češće odlučuju da robu plaćaju robom.

"Imamo i kompenzacije i plaćanje, uglavnom niko ne pita za cenu ukoliko mogu da dobiju odloženo. Vrlo je malo firmi koje su spremne za dobru cenu da ponude avansno plaćanje", kaže Toplica Spasojević direktor Aj-Ti-Ema.

Svako svakom duguje. Novac za isporučenu robu čeka se od tri do devet meseci.

"Dajte da nađemo 500 do 600 miliona evra da država plati svoje račune, jer smo začepili novčane tokove, a novac ako se ne obrće, nije dobra stvar", kaže Dušan Bajatović direktor "Srbijagasa".

Dušan Bajatović navodi da je država kod nas najveći poslodavac i da se stvaraju problemi u novčanim tokovima kada jedni drugima ne plaćamo.

"Tražili smo primenu preporuke evropskog parlamenta, koja predviđa da u Evropi država mora da plaća svoja dugovanja u roku od 30 dana, a privreda međusobna za 60", kaže Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca.

Atanacković smatra da bi se tako rešili mnogi problemi i da bi se videlo ko je u stanju da radi, a ko ne.

Poček i za kredite za privredu

Za svaki peti kredit rate kasne. Nove zajmove firme niti mogu, niti se usuđuju da uzmu.

Mnogi se uzdaju u obećanje Vlade da će uskoro doneti mere – da se otplata kredita odloži dve godine.

"To je dobro, ali treba razdvojiti one koji to ne mogu nikad da plate i nisam siguran da im treba dozvoliti prolongiranje, odnosno grejs period", kaže Miodrag Kostić iz "MK grupe".

Kostić smatra da treba pomoći onima koji imaju trenutni problem sa likvidnošću kako bi povukli ostatak privrede.

Međutim, bankari kažu da, za sada, od grejs perioda za privredu nema ništa.

"Od čega bi banke živele ako dve godine niko ništa ne plaća, kako bi davali nove kredite. Teško je to uzeti kao način rešavanja problema", kaže Veroljub Dugalić iz Udruženja banaka.

Dugalić smatra da je neprihvatljiv grejs period od dve godine za sve, ali je moguć u pojedinačnim slučajevima.

Ni na poslednjoj sednici Vlade nije se pričalo o olakšicama za privredu.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend