Srbija

Zašto Vlada od grada Niša preuzima upravljanje aerodromom

Ne stišavaju se burne reakcije na odluku niškog Gradskog veća da Aerodrom "Konstantin Veliki" preda u vlasništvo države. Dok iz vlade poručuju da ''aerodrom neće uprtiti i odneti u Beograd'', organizacije i pojedini analitičari sumnjaju da se upravo radi o uklanjanju konkurencije "Nikoli Tesli", i traže objavljivanje koncesionog ugovora.

Početkom januara, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, o niškom aerodromu govorio je upravo kao o konkurenciji beogradskom.

Zašto Vlada Srbije od grada Niša preuzima upravljanje aerodromom? Resorna ministarka tvrdi – Niš nema dovoljno novca da uloži u njegov razvoj, aerodrom ne prihoduje ni za plate i obećava da će država razvijati da kao alternativu beogradskoj vlazdušnoj luci.

“Nećemo mi uprtiti i poneti aerodorm Niš u Beograd. Vlada republike Srbije je u prethodne tri godine, od 2014. do današnjeg dana uložola preko 3 i po miliona evra da bi Niš funkcionisano. Da nismo uložili ništa, da nismo ulagali u tako važan aerodrom onda bi Niš danas imao manje od hiljadu putnika”, rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

Analitičari, međutim, sumnjaju da država ima drugačuije namere. Novinar Miša Brkić smatra da je odluka o preuzimanju Konstantina Velikog povezana sa nedavnim ugovorom o koncesiji za beogradsku vazdušnu luku, koji je država potpisala sa francuskim Vansijem.

Po načinu na koji je to država uradila nedlju dana nakon potp sa francuskom kompanijom, moj je utisak da u tom ugovoru negde ima neka stavka da francuska kompanija traži da s esmanji novo aktivnosti na svim drugim aerodromima.

A tezu da niški aerodrom oduzima putnike beogradskom, početkom godine izbneo je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sumnje da je odluka o preuzimanju povezana sa koncesijom za Aerodrom “Nikola Tesla”, razlog je više da Vlada Srbije objavi ugovor sa koncesionarom, a posebno delove koji se odnose na obaveze koje je ona preuzela, smatraju u Transparentnosti Srbija.

“Bez objavljivanja ugovora, ili njegovih delova koji ne zalaze u poslovne tajne koncesionara, ali se tiču obaveza Vlade i potencijalnih troškova po Srbiju, neće se odagnati sumnje da li ugovor sadrži potencijalno štetne odredbe. Takve odredbe mogu naneti direktnu štetu javnim finansijama, ali i ugroziti mnoge grane pivrede – industriju i turizam, ukoliko predviđaju ograničenja u vezi sa razvojem aviosaobraćaja van Beograda”, kazao je Zlatko Minić iz te organizacije.

Niški aerodrom dugo je tavorio, a retke letove lokalna vlast je i subvencionisala. Linije poput one za Forli ili Podgoricu grad je subvencionisao, ali to nije dalo značajnije rezultate. Međutim, sa smanjenjem taksi i dolaskom loukostera, terminal niškog aerodroma je živnuo i prošle godine kroz njega je prošlo više od 300.000 putnika.

Bulatović: Niš nije nikome ništa poklonio

Odlukom da prenese u državno vlasništvo imovinu i osnivačka prava aerodroma “Konstantin Veliki”, grad Niš nije “nikome ništa poklonio” izjavio je gradonačelnik Niša Darko Bulatović. 

Bulatović je izjavio da se tadašnja gradska vlast obavezala da za 157 hektara zemljišta na aerodromu koje je preneto u vlasništvo grada, ustupi Ministarstvu odbrane zemljište u vrednosti 1,5 milijardi evra. 2012. godine trebalo je da se pokrene postupak ustupanja zemljišta vojsci, ali do danas to nije urađeno. Nije izmirena obaveza ni za stambeni prostor”, naglasio je Bulatović.

 

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend