Srbija

Živković: Pozivam kolege da za Novu godinu iznenadimo Vučića i izađemo na izbore

Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je za N1 da nije normalno šest meseci pre izbora reći da li ćete na njima učestvovati ili ne. Ponovio je da će njegova stranka odluku doneti na dan kada izbori budu raspisani, ali je poručio i da ako Nova donese odluku da na izborima ne učestvuje, treba da se ugasi. Kolege iz ostalih opozicionih stranaka je pozvao da iznenade Vučića i za Novu godinu mu pošalju poruku: "Šalili smo se, ipak izlazimo na izbore".

Živković je u Danu uživo TV N1, nakon poslednje runde dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje delegacije Evropskog parlamenta, ocenio da je mala pobeda to što izbori neće biti održani u martu, kako je najavljivano u medijima, već krajem aprila ili početkom maja.

„Što više vremena, to je bolje za nas iz opozicije. Možemo lakše da se pripremimo, i u tom vremenu možemo da proverimo da li ova vlast želi da ispuni ono što obećava pod pritiskom EU. A, i što duže traje ova vlast, pravi sve više gluposti“, istakao je lider Nove.

Upitan koliku bi realnu promenu moglo da donese npr. poboljšanje medijske slike na samo dva meseca do izbora, Živković je kazao da je biračko telo u Srbiji još pre 30 godina podeljeno na liberalno i konzervativno, i da oni koji su tada glasali za Slobodana Miloševića nikaada neće glasati za stranke građanske opozicije i obrnuto.

„Šta će da Vučić da laže preko Pinka i Hepija, nebitno je. Važno je motivisati naše birače… Da bar u tih 45 ili 60 dana kampanje bude dovoljno prostora da predstavimo ono što nudimo građanima. Dovoljne su duel emisije jednom dnevno na svakoj televiziji. Neću da idem na Pink i na Hepi, to je kontaminirano područje, ne preporučujem da gledate to kod kuće, a kamoli da idete tamo, govorim o RTS-u, o RTV-u, o vašoj televiziji, lokalnim televizijama“, objasnio je on.

Bežanje od problema, odnosno bojkot, prema njegovim rečima, ne rešava probleme.

„Izborni uslovi su katastrofalni, mogu da budu nešto bolji, ali ako mi sa građanima napravimo ozbiljan front za borbu, možemo da ostvarimo ono što smo 1996: da uzmemo pet beogradskih opština, pet gradova u Srbiji, 60 poslanika u Skupštini Srbije, 20 u Vojvodini… i da nateramo Vučića da 2021. ide na predsedničke izbore, nađemo dobrog protivkandidata i pobedimo ga“, kazao je.

Stoga je kolege iz opozicije pozvao da razmisle o ideji da iznenade Vučića, i za Novu godinu mu pošalju popruku: „Šalili smo se, izlazimo na izbore“, i da onda spreme 20.000 kontrolora, dovoljan broj dobrih protivkandidata, programe, i urade ono što lider naprednjaka ne očekuje.

Na direktno pitanje znači li to da će Nova stranka učestvovati na izborima, Živković je rekao da nije normalno šest meseci pre izbora reći da li će te učestvovati ili ne, te da će Konferencija Nove stranke, najviši organ te partije, odluku donetu u roku od 24 sata od trenutka raspisivanja izbora.

Dodao je, međutim, da ukoliko Nova stranka donese odluku da ne učestvuje na izborima, onda treba da se ugasi.

„Ako su izbori nemogući, hajde da uradimo nešto što je vanizborna promena. Pritom ne pozivam na krv! Ali moramo u kampanji da kažemo građanima šta ćemo da radimo sutradan… da znaju i da odluče da li će da učestvuju u tome ili ne“, rekao je Živković.

Kazao je i da on ne treba nikome da dokazuje da je prava opozicija, jer je pobedio Miloševićev režim, što, kako tvrdi, niko drugi koji je danas na političkoj sceni nije učinio.

„Oni koji su danas za bojkot su izgubili od Vučića na izborima. Nisam ja (…) Kada sam premijer doneta je lustracija, 10 godina je mogla da se sprovede, a ovi što nisu zadovoljni izbornim uslovima, da su je sproveli, ovi danas ne bi mogli ni da glasaju, a kamoli da budu vlast“, poručio je predsednik Nove stranke.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend