Srbija

Zvaničnik NATO za RSE: Naš stav o Vojsci Kosova se nije promenio

NATO preispituje svoj odnos sa Kosovskim snagama bezbednosti nakon što su one odlukom vlasti Prištine transformisane u Vojsku Kosova, izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) viši zvaničnik NATO-a za Rusiju i Zapadni Balkan Robert Pščel (Robert Pszczel). To, međutim, naglašava Pščel, ne bi trebalo da dovede do spekulacija o budućnosti KFOR-a na Kosovu.

„Tačno je da saveznici preispituju svoj odnos sa Kosovskim snagama bezbednosti, ali to svakako ne bi trebalo da dovede do spekulacija o budućnosti KFOR-a, koji je postojan i prisutan već 20 godina. Niko ne bi trebalo da ima sumnje oko toga da saveznici snažno podržavaju mandat, operacije, mesto i ulogu KFOR-a na Kosovu i Zapadnom Balkanu“, izjavio je Pščel i dodao da je NATO svoj stav o Vojsci Kosova ponovio više puta, uključujući i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

„KFOR je tu da zaštiti sve zajednice na Kosovu i pomogne u postizanju stabilnosti i bezbednosti. Drago nam je da KFOR uživa podršku i uvažavanje od strane svih zajednica, pa i naših partnera u Beogradu“, izjavio je Pščel.

Govoreći o situaciji u BiH, nakon što je Nacrt godišnjeg nacionalnog programa BiH za NATO (ANP) po deveti put skinut sa dnevnog reda sednice Vijeća ministara, Pščel je naglasio da NATO ne nameće odluku o članstvu BiH i da je to pitanje na koje će morati da odgovori vlada u Sarajevu i sami građani.

„Mi ništa ne namećemo BiH, NATO nije deo političkog procesa, mi nismo odgovorni za formiranje vlade, primera radi. Ono što smo uradili u decembru 2018. i za to smo imali konsenzus unutar NATO-a, svih 29 saveznika stavilo je na sto ponudu vladi u Sarajevu – ukoliko želite da idete dalje u integraciji u NATO savez, mi želimo da vam predstavimo Godišnji nacionalni program, koji može biti prvi korak ka akcionom planu za članstvo. Ali, to je ponuda. Tako da je na Vladi BiH i na građanima da odluče da li to žele“, rekao je Pščel.

Kada je reč o uticaju Rusije na Zapadnom Balkanu, Pščel smatra da je potrebno primeniti proaktivni pristup, umesto samo reagovati na ruski uticaj.   

„Ukoliko unapredite vladavinu prava, ukoliko imate efikasne načine za borbu protiv korupcije i ojačate demokratske institucije, to je dobro za građane i za državu. To otežava posao svima onima spolja koji žele da ostvare negativan uticaj, da pokušaju da podmite, dezinformišu i tako primene loše standarde“, kazao je Pščel.

On je u Beogradu učestvovao kao govornik na panelu posvećenom uticaju Rusije na Zapadnom Balkanu, koji je u okviru Sedme NATO nedelje održan u organizaciji Centra za evroatlantske studije.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend