Svet

Albanija i Srbija zajedno da koračaju ka EU

Albanski premijer Edi Rama, uoči posete premijera Aleksandra Vučića Tirani, kaže da očekuje produbljivanje saradnje i da Albanija i Srbija zajedno koračaju na putu mira i evropskih integracija.

Rama je, kako je naveo, uveren da Albanija i Srbija, albanski i srpski narod, mogu da urade za Balkan danas ono što su Francuska i Nemačka, francuski i nemački narod, uradili za Evropu posle Drugog svetskog rata.

U izjavi za beogradski list “Danas“, albanski premijer je istakao da će tokom posete predsednika srpske vlade prvi put u skladu sa državnim protokolom biti istaknuta zastava Srbije i intonirana himna države Srbije.

„Pored toga što je ovo prva zvanična poseta jednog premijera Srbije Tirani, ova poseta ima poseban značaj i kao pokazatelj naše rešenosti da nastavimo napredovanje na putu utvrđenom tokom berlinskog procesa, prošlog avgusta, pod vizionarskim liderstvom za Balkan nemačke kancelarke Angele Merkel“, istakao je Rama.

Premijer Albanije ističe da ima „poverenje u viziju i volju nemačke kancelarke povodom budućnosti Balkana“.

„Ne samo zbog toga što delimo istu viziju i uverenje da je Evropi danas potreban Balkan isto kao što je Balkanu neophodna Evropa, već i zbog toga što smo svesni da, ukoliko ne budemo radili zajednički za budućnost, svima nam preti povratak prošlosti. To na nas stavlja teret mnogo veći od onog koji izvanredna odgovornost da vodimo državu već nosi sa sobom, jer nema sumnje da će uspeh međusobne saradnje odrediti ne samo sudbinu Albanaca i Srba u budućnosti, već i sudbinu projekta ujedinjene Evrope, kao najvećeg mirovnog projekta koji je čovečanstvo ikada zamislilo i sprovelo“, zaključio je Rama u izjavi za “Danas“.

Tema razgovora premijera Srbije i Albanije tokom posete Aleksandra Vučića Albaniji biće, između ostalog, izgradnja auto-puta Niš – Priština do luke u Albaniji, kao i rekonstrukcija pruge preko Kosova do Albanije, piše „Danas“ .

Prema saznanjima ovog lista, infrastrukturni projekti biće među najvažnijim temama, a odlazak u Tiranu potvrdila je za „Danas“ i Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture, koja će biti u Vučićevoj delegaciji.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend