Svet

Cipras spreman na velike ustupke

Premijer Grčke Aleksis Cipras poslao je pismo u Brisel u kome navodi da je spreman da prihvati veći deo novog predloga kreditora uz "male izmene", piše FT.

Kako navodi „Fajnenšel tajms“, Cipras je spreman da značajno popusti u pregovorima i njegovo pismo na dve strane bi moglo da bude osnov za novi, konačni dogovor.

„Grčka je spremna da prihvati predlog (objavljen 28. juna), uz amandmane, dodatke i razjašnjenja, kao deo produžetka programa koji ističe i novog sporazuma koji je zatražen danas“, piše u pismu.

Cipras je pismo poslao kasno noćas i uprkos tome što mediji ističu da sadrži značajne ustupke, u njemu i dalje postoje zahtevi koji odstupaju od onoga što „trojka“ traži. 

Kako navode pojedini izvori, „ministri evrozone će teško pristati na deo onoga što piše u pismu“. 

„Kao što ćete videti, naši amandmani su konkretni i u potpunosti poštuju integritet i kredibilnost programa“, navodi Cipras. 

Podsetimo, Grčka juče nije uplatila 1,6 milijardi evra duga na račun MMF-a, već je uložila zahtev za produženje roka. MMF je odgovorio da će na njega „odgovoriti u dogledno vreme“. 

FT je prvi objavio Ciprasovo pismo, ali je u propratnom tekstu navedeno da među amandmanima na poslednji set dokumenata koje su pripremili ECB, MMF i EK ima onih koji pokazuju da Grci ipak ne odustaju od važnih zahteva – da ostrva budu izuzeta iz reforme sistema PDV, odnosno da se sačuva poseban popust od 30 odsto za ostrva, a traže se i ustupci u reformi penzionog sistema i odlaganje početka sprovođenja plana iz 2012. do kraja oktobra. 

Cipras traži i da se novi zakoni koji uređuju tržište rada usvoje tokom jeseni. 

„Iako je rok za otplatu dela duga istekao u ponoć, pa produžetak roka nije praktično moguć, pismo gospodina Ciprasa bi moglo da bude osnov za novi sporazum o pomoći u narednim danima“, piše „Fajnenšel tajms“. 

Grčke vlasti su pre nekoliko dana raspisale referendum, na kome će građani odlučiti da li će prihvatiti mere koje zahtevaju kreditori. Cipras je rekao da će prihvatiti svaku odluku naroda, ali je i nagovestio ostavku u slučaju da Grčka kaže „da“ kreditorima. 

„Mi nećemo biti ti koji će sprovoditi mere“, rekao je Cipras.Mediji su danas preneli i da je procureo tajni dokument MMF koji pokazuje da bi Grčka uprkos svim merama štednje bila na neodrživom nivou duga od 118% BDP do 2030. godine. 

Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija kao se navodi, znaju da Grčka čak i da pristankom na sve zahteve kreditorske trojke neće rešila svoje probleme, već će praktično samo odložiti bankrot.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend