Ekonomija Svet

Đurović: Gašenje Montenegro erlajnsa najgore moguće rešenje

Profesorka Ekonomskog fakulteta i nekadašnja potpredsednica Vlade Crne Gore i ministarka evropskih integracija Gordana Đurović izjavila je da je odluka Vlade o zatvaranju Montenegro erlajnza (MA) najgora moguća, kako po samu avio-kompaniju, tako i za građane, turističku i ukupnu privredu Crne Gore.
avion
Pixabay/ ilustracija avion

MA je pravi crnogorski brend i ambasador Crne Gore na evropskom i svjetskom nebu“, rekla je ona za Pobjedu.

Dodala je da je odluka Vlade preuranjena i doneta na brzinu, imajući u vidu značaj i složenost problema sa kojim se trebalo mnogo stručnije i ozbiljnije pozabaviti.

„Smatram da je Vlada trebalo da formira stručni tim sastavljen od predstavnika svih struka (pravnika, ekonomista, inženjera aviostruke i dr.) koji je trebalo da u predviđenom roku, a na osnovu analize ekonomske opravdanosti validnosti određenih modela, pripremi predlog rešenja za Vladu“, rekla je ona.

Đurović smatra da postoji više dobrih rešenja kojima bi se omogućio opstanak nacionalnog avio-prevoznika kao što su striktna implementacija Zakona o konsolidaciji MA, restrukturiranje kompanije, spajanje MA sa Aerodromima Crne Gore, uvođenje novih akcionara MA i joint venture ugovor o zajedničkom ulaganju sa renomiranim stranim partnerom iz avio ili turističke industrije.

Kako navodi, Zakon o konsolidaciji MA nije bio u obavezi da bude usklađen sa pravilima EK o zaštiti konkurencije i državnoj pomoći, jer se ovim Zakonom kojim je bilo predviđeno ulaganje od 155 miliona evra u MA, ne tretira državna pomoć i nije zasnovan na Zakonu o kontroli državne pomoći.

Ona ističe da država u ovom slučaju, ništa ne poklanja, već ulaže u nešto što je od koristi državi, građanima i ekonomiji Crne Gore.

„Smatram da je Agencija za zaštitu konkurencije trebala da se oglasi nenadležnom za davanje mišljenja vezano za Zakon o konsolidaciji MA“, rekla je ona.

Agencije je zabranila davanje državne pomoći navodeći da je nezakonita i suprotna pravilima EU.

Aviokompanija Montenegro erlajns juče je u celosti obustavila saobraćaj.

Prethodno je Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić saopštio da će biti formirana nova nacionalna avio kompanija, a da se u skorom roku očekuje stopiranje letova Montenegro Erlajnsa (MA).

U međuvremenu je grupacija „Savana“ predala pismo o namerama Vladi Crne Gore za kupovinu, odnosno preuzimanje „Montenegro erlajnsa.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend