Svet

Erdogan uveo vanredno stanje posle pokušaja puča u Turskoj

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan uveo je vanredno stanje u trajanju od tri meseca, posle neuspšenog pokušaja državnog udara u toj zemlji.

Uvođenje vanrednog stanja bilo je neophodno kako bi pretnje što pre bile otklonjene i kako bi se „odstranili svi teroristički elementi koji su učestvovali u pokušaju državnog udara“, rekao je Erdogan posle sednica Saveta za nacionalnu bezbednost i vlade u Ankari.

Vanredno stanje će, tvrdi Erdogan, ojačati vrednosti demokratije, vladavine prava i slobode u Turskoj.

Predsednik Turske odao je počast poginulima u borbi protiv pučista, nazivajući ih “mučenicima”. “Nacija nikada neće zaboraviti hrabrost i žrtvu onih koji su dali svoje živote”, poručio je Erdogan.

Turska je poslednji put vanredno stanje uvela 1987, ali samo na jugoistoku, što je zvaničnicima omogućilo da uvedu policijski čas, da pretresaju, hapse i zabranjuju javne skupove. To vanredno stanje je postepeno ukidano i prestalo je tek 2002. godine.

 Erdogan je naveo broj ubijenih tokom pokušaja državnog udara dostigao 246 osoba, dok je ranjeno 1.536 građana.

„Svi naši građani, koji dežuraju za demokratiju na svim gradskim trgovima kako bi i nakon ugušenog puča poručili da više nikada niko ne krene putem puča, treba da znaju da će imena svih njih biti zlatnim slovima upisana u istoriju“, poručio predsednik Turske.

On je istakao i da oni koji nisu ništa poručili evropskim zemljama što su preduzele slične mere nakon, kako je rekao, malih terorističkih događaja koji se ne mogu porediti s pretnjom koju je doživela Turska, nemaju pravo da kritikuju vlasti u Ankari.

Predsednik koji je rekao da je zamalo izbegao pogibiju ili da ga zarobe pobunjene vojne jeinice, najavio je da će se nastaviti čistka u Vojsci. 

„Kao vrhovni komandant, postaraću se da se očiste svi virusi unutar Oružanih snaga“, rekao je Erdogan. 

Erdogan je ukazao da, uprkos vanrednom stanju, neće biti „nikakvog kompromisa“ na štetu demokratije, prenela je agencija AFP. „Nikada nismo pravili nikakve kompromise u pogledu demokratije, i nikada ih nećemo praviti“, rekao Erdogan u govoru u Ankari, dodavši da vanredno stanje „apsolutno nije protiv demokratije, zakona i sloboda. Sasvim je obrnuto: (vanredno stanje) zaštitiće i ojačati te vrednosti“.

Vanredno stanje neće uticati na živote građana

Ministar unutrašnjih poslova Turske Efkan Ala kaže da vanredno stanje ni u kom slučaju neće negativno uticati na živote građana. „Vanredno stanje će ubrzati funkcionisanje države na polju borbe pritv terorizma. Nema razloga za zabrinutost.“

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend