Svet

Izvučeno 5 čileanskih rudara

U Čileu je u toku dugoočekivana akcija spasavanja 33 rudara zarobljena pod zemljom u rudniku San Hoze. Na površinu je do sada izvučeno 5 rudara.

Spasilačke ekipe planiraju da na svakih sat bude izvučen jedan rudar, pa bi tako akcija spasavanja mogla da potraje 48 sati.

Tridesetjednogodišnji Florensio Avalos prvi je od 33 čileanska rudara koji je izvučen na površinu zemlje. Da bi u kapsuli prešao put od preko 600 metara bilo je potrebno 16 minuta.

Posle susreta sa najrođenijima, Florensia je izgrlio i predsednik Čilea Sebastijan Pinjera, koji je na lice mesta stigao i pre nego što je akcija spasavanja počela.

Nakon što je prvi rudar izvučen iz dubine od preko 600 metara, Pinjera je izjavio da je akcija spasavanja pravo čudo, ali i da nema oduška dok se i poslednji rudar ne nađe na površini.

Stručni tim spasilaca Avalosa je odabrao za prvog zato što je među psihički najstabilnijim i fizički dosta jak.

Prethodno je u okno na 625 metara dubine spušten jedan član spasilačke ekipe kako bi pomogao u izvlačenju rudara. Posle izvlačenja prvog rudara, u jamu je spušten i drugi spasilac.

Posle Florensija Avalosa, svoje najmilije zagrlio je Mario Sepulveda, koji je, pošto je zagrlio ženu, poklonio spasiocima kamenčiće iz rudnika i nekoliko puta skočio kako bi pokazao da je u dobroj formi.

Na površini su se potom pojavili Huan Iljanes i, nešto kasnije, Karlos Mamani, jedini Bolivijac medju rudarima.

Rudari se odmah po izlasku podvrgavaju medicinskom pregledu po ugledu na astronaute, a potom se prebacuju u bolnice na detaljne preglede. Na sebi imaju džempere, zbog razlike u temperaturi, i tamne naočare da ne bi oštetili vid.

Akcija spasavanja rudara glavna je vest u Čileu, gde ljudi prikovani za TV predajnike ili okupljeni na ulicama slave uspešan početak akcije spasavanja.

Rudari rudnika San Hoze postavili su svetski rekord u vremenu provedenom pod zemljom. Čitavi timovi stručnjaka vodili su računa o njima.

Da bi preživeli, rudari, koji su zatrpani na dubini od 625 metara još od 5. avgusta, morali su da budu krajnje disciplinovani, redovno su spavali, dobijali čistu odeću, tri topla, dobro izbalansirana obroka dnevno, počev od jutarnje kafe pa sve do sladoleda kao deserta, odnosno dnevno potrebnih 2.200 kalorija.
Upražnjavali su fizičku aktivnost i društvene igre, istovremeno, radeći na na pripremama za spasavanje.

U operaciji izvlačenja kapsulom "Feniks" učestvuje 16 posebno obučenih spasilaca, pripadnika čileanskih specijalnih snaga.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend