Svet

Kameron ostaje, „cunami“ u Škotskoj

Lider Torijevaca Dejvid Kameron ostaće po svemu sudeći premijer Velike Britanije, nakon izborne noći u kojoj su žestoke udarce pretrpeli laburisti i liberali.

Prema poslednjim procenama, najavljeni „istorijski izbori“ nisu bili toliko neizvesni, a vladajuća partija je na pragu apsolutne većine.

Kameronovi konzervativci bi mogli da imaju 325 od 650 mandata, dok bi Laburistima pripalo tek 232. Pobednici večeri su SNP sa 56 mandata, slede LibDem sa skromnih 12, DUP 8, Partija Velsa 3, UKIP 2 i Zeleni 1.

Iako je ceo svet očekivao „mrtvu trku“, ulazak u tzv. blokirani parlament i teške međustranačke pregovore, prve projekcije koje je objavio BBC su odstupale od svih ranijih anketa.

Ubrzo po zatvaranju birališta je najavljen scenario po kome bi Kameron uz podršku dosadašnjih partnera iz redova LibDema mogao da lako zadrži adresu u Dauning stritu broj 10. 

Ta projekcija je najavila veliki krah Laburista Eda Milibanda i liberala Nika Klega i to na krilima ključnog rezultata večeri – velikog, istorijskog trijumfa SNP u Škotskoj. 

Procene koje je nakon toga objavio JuGov su najavile mnogo neizvesniju borbu, ali iako su izborni štabovi sa rezervom uzimali izlaznu anketu BBC i partnera, ispostavilo se da su oni bili daleko bliži istini. 

„Uvek sam govorio da postoji samo jedna anketa, ona u izbornoj noći i to se sada, kao nikada pre, pokazalo kao prava istina. Pre svega želim da ponovo približim našu naciju, naše Ujedinjeno Kraljevstvo. Želim da moja partija i vlada koju se nadam da ću voditi povrate plašt koji nikada nije trebalo da izgubimo – plašt jedne nacije„, rekao je Kameron i najavio devoluciju za Škotsku i Vels u „najbržem roku“. 

Laburisti su signalima iz štaba oko 3.30h po prvi put priznali da su na pragu poraza i objavili da sve ukazuje na to da će Kameron ostati premijer. Miliband je poraz definitivno priznao dva sata kasnije. 

„Ovo je veče puno razočaranja. Nismo popravili rezultat gde smo želeli u Engleskoj, a u Škotskoj je nalet nacionalizma bio prejak za našu partiju. Sledeća vlada će imati veliku odgovornost i težak zadatak da zadrži jedinstvo naše zemlje“, rekao je Miliband. 

Mnogi veruju da je to jedan od poslednjih govora koje je Miliband održao kao prvi čovek Laburista, a izvori iz štaba Laburista su naveli da „su svi svesni da Ed treba da ode“. 

Slična sudbina očekuje i lidera liberala Nika Klega, koji je najavio ostavku tokom noći. 

Njegova partija je platila veliki danak odluci da 2010. uđe u koaliciju sa Torijevcima, što je desetkovalo njihovo biračko telo, a sada se nalaze u situaciji da nakon više od 40 izgubljenih mesta u parlamentu ni ne budu potrebni dosadašnjim partnerima i završe na političkoj margini.

„Škotskog lava niko više neće ignorisati“

Poziciju treće po veličini partije na Ostrvu preuzeo je škotski SNP, apsolutni pobednik večeri.

SNP je „počistio“ biračka mesta u Škotskoj, a žrtva je bio Miliband. Za šta je sposobna partija omiljene liderke Nikole Stardžon pokazao je rezultat iz Glazgova – sedam od sedam u donedavno čvrstom uporištu laburista. 

Stardžonova možda neće biti jezičak na vagi, ali je bivši lider Aleks Salmon rekao da je ovo „krik škotskog lava, koga više niko neće moći da ignoriše“. 

„Tektonske ploče politike u Škotskoj su se pomerile, pred nama su istorijske promene. Vlada neće biti legitimna bez podrške škotskih poslanika“, rekla je Stardžonova i nazvala pobedu SNP „političkim cunamijem“. 

Za razliku od njih, evroskeptični UKIP je imao tešku noć i uprkos dva osvojena mandata, ne može da bude zadovoljan svim rezultatima. Neki kažu da bi Najdžel Faraž mogao da napusti čelo stranke. 

Vredi istaći i da je Šin Fein izgubio prvo mesto posle više od dve decenije (1992) i da će zbog toga broj aktivnih poslanika u parlamentu biti veći. Irski nacionalisti nikada ne idu u Vestminster i ne zaklinju se kraljici.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend