Svet

Kina paradom obeležila pobedu nad fašizmom

Svečana vojna parada povodom 70. godišnjice pobede nad fašizmom i pobede kineskog naroda u narodno-oslobodilačkoj borbi protiv Japana, održana je u Pekingu.

Prisustvovalo je više od 30 šefova država i vlada, među kojima su bili predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji boravi u višednevnoj poseti Kini, ruski predsednik Vladimir Putin, i generalni sekretar UN Ban Ki Mun. 

U svečanom defileu na Tjenanmenu učestvovalo je 12.000 pripadnika kineske vojske, oko 1.000 vojnika iz 17 drugih država, među kojima i gardisti Vojske Srbije, a Peking je nadletalo 200 borbenih aviona. Na paradi je prikazano desetak raketa dugog dometa. Posebnu pažnju izazvala je raketa, koju su mediji nazvali „nosač-ubica“, DF-21D. To je prva i jedina u svetu protivbrodska balistička raketa. 

Po mišljenju eksperata, DF-21D bi mogla kardinalno da promeni tok budućih vojnih akcija. 

Zapadni analitičari ocenjuju da je ova parada, prva od dolaska aktuelnog kineskog predsednika Si Đinpinga na vlast 2012. godine, prilika da se svetu prikažu nova dostignuća u proizvodnji oružja, a da se u domaćoj javnosti učvrsti ideja nacionalnog identiteta.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend