Svet

Kuba: Ne sponzorišemo terorizam, dobra odluka SAD

Ministarstvo spoljnih poslova Kube saopštilo je da je pravedna odluka američkog predsednika Baraka Obame da ukloni njihovu zemlju s liste država koje sponzorišu terorizam.

“Vlada Kube smatra pravednom odluku predsednika SAD da ukloni Kubu s liste na koju nikada nije ni trebalo da bude stavljena”, navodi se u saopštenju.

Obama je juče obavestio Kongres o svojoj nameri da skine Kubu s liste i to posle iscrpnog razmatranja započetog prošle godine, kada je Vašington otvoreno počeo da se približava svom neprijatelju iz perioda hladnog rata, podseća AFP.

Američki kongresmeni sada imaju rok od 45 dana da se usprotive tom Obaminom predlogu, a ako to ne učine, on će proći i time će biti otklonjena glavna prepreka da se obnove diplomatski odnosi dveju zemalja.

“Kao što je to kubanska vlada istakla u brojnim prilikama, Kuba odbacuje i osuđuje sve akte terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama, kao i svako delovanje čiji je cilj da podstiče, podržava, finansira ili prikriva terorističke akte”, naavodi se u saopštenju koje je pročitano na kubanskoj televiziji.

Kuba je bila “žrtva stotina terorističkih dela”, zaključuje se u saopštenju.

“I dalje ćemo imati razlike sa kubanskom vladom, ali naša zabrinutost o širokom spektru kubanske politike i akcija padaju pred kriterijumom koji je relevantan da li ukinuti obeležje Kube kao države koja sponzoriše terorizam”, naveo je Obama u poruci Kongresu.

Bela kuća je saopštila da je Obama podneo Kongresu potrebne izveštaje i dokaze koji ukazuju da ima nameru da Kubu skine sa te liste, što je ključni korak americkog predsednika u njegovoj ponudi za Kuba je bila jedna od četiri zemlje koje se nalaze na pomenutoj američkoj listi zajedno s Iranom, Sudanom i Sirijom.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend