Svet

Lukašenko peti put predsednik, osvojio 83 odsto na izborima

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko osvojio je 83,49 odsto glasova na predsedničkim izborima i obezbedio peti mandat, saopštila je Centralna izborna komisija.

Predsednik Komisije Lidija Jermošina je, na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija, saopštila da je aktivistkinja kampanje „Govori istinu“ Tatjana Korotkevič druga, sa osvojenih 4,42 odsto glasova birača, prenele su agencije.

Odziv na predsedničkim izborima u Belorusiju bio je 86,75 odsto.

Dvojica protivkandidata Aleksandra Lukašenka na predsedničkim izborima – lider Liberalno-demokratske partije Sergej Gajdukevič i lider Beloruske patriotske partije i vrhovni ataman beloruskih kozaka Nikolaj Ulahovič – već su mu čestitala na pobedi.

Lukašenko (61) je nedavno izjavio da želi da pobedi sa 80 odsto glasova birača.

Aktuelni predsednik biran je na funkciju šefa države 1994, 2001, 2006. i 2010. godine.

Poslednje izbore dobio je, prema zvaničnim podacima, sa 79,65 odsto glasova, a te rezultate nisu priznali ostali kandidati, kao ni SAD i EU.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend