Svet

Mario Vargas Ljosa dobitnik Nobelove nagrade za knjizevnost

Nobelovu nagradu za književnost dobio je peruanski književnik Mario Vargas Ljosa, saopštio je danas Nobelov komitet.

U obrazloženju Švedske akademije navodi se da se nagrada Ljosi dodeljuje "za njegovu kartografiju struktura moći i njegove snažne opise otpora, revolta i poraza pojedinca". Ljosa (74) je je već nekoliko godina zaredom slovio za glavnog kandidata za Nobelovu nagradu.
 Ljosa je postao poznat posle objavljivanja romana "Grad i psi" i "Zelena kuća". Zatim je objavio dramska dela "Gospođica iz Takne", "Kati i nilski konj", "La Čunga", "Ludak sa balkona" i "Lepe oči, ružne slike", studije i eseje "Neprekidna orgija", "Istina o lažama" i "Izazov nemogućeg", sećanja "Riba u vodi", priče "Štenad" i romane: "Razgovor u katedrali", "Pantaleon i posetiteljke", "Tetka Hulija i piskaralo", "Rat za smak sveta", "Povest o Majti", "Ko je ubio Palomina Molera?", "Pripovedač", "Pohvala pomajci", "Lituma u Andima", "Jarčeva fešta" i "Raj na drugom ćošku".
Mario Vargas Ljosa se trenutno nalazi na Univerzitet Prinston, gde studentima prenosi svoju filozofiju pisanja.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend