Svet

Nejneizvesniji parlamentarni izbori u Britaniji

Glasačka mesta u Velikoj Britaniji, gde se danas održavaju parlamentarni izbori, otvorena su jutros u sedam sati po lokalnom, odnosno osam po srednjeevropskom vremenu.

Analitičari ocenjuju da su to najneizvesniji parlamentarni izbori u Britaniji posle više decenija, nakon predizborne kampanje koja je s pažnjom praćena u Evropi s obzirom na značaj ishoda glasanja za ostanak te zemlje u EU, a u kojoj su favoriti – konzervativci i laburisti – do poslednjeg dana bili “rame uz rame”.

Birališta se zatvaraju u 22 sata po lokalnom vremenu (23 po srednjeevropskom), ali će neizvesnost u vezi sa ishodom verovatno potrajati danima.

Od ishoda glasanja na opštim izborima za 56. parlament u petoj najvećoj ekonomiji sveta moglo bi da zavisi da li će Britanija napustiti Evropsku uniju i da li će Škotska ponovo pokrenuti pitanje nezavisnosti.

Prema najnovijim anketama, čiji su rezultati objavljeni dan uoči glasanja, vladajuća Konzervativna partija premijera Dejvida Kamerona uživa podršku 33 odsto Britanaca, dok je 32 odsto ispitanika naklonjeno opozicionoj Laburističkoj stranci Eda Milibanda. 

Manje stranke sa leve i desne strane “nagrizaju” podršku dvema najvećim partijama, ali istraživanja pokazuju i da nijedna stranka neće osvojiti apsolutnu većinu.

Liberalne demokrate, partneri u vladajućoj koaliciji, imaju podršku osam odsto Britanaca, a evroskeptična Stranka za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva (UKIP) 14 odsto glasova, dok stranka “Zelenih” beleži podršku od šest odsto birača.

Kameron je obećao referendum o ostanku u EU, dok je Miliband protiv referenduma, a kako nije verovatno da će ijedna od dveju glavnih stranaka u izbornoj trci osvojiti apsolutnu većinu, rezultat će biti koaliciona vlada u koju bi mogla ponovo da uđe Liberalno-demokratska stranka, koja se dosad protivila referendumu, ali je poslednjih dana ublažila stav.

Kameron obećava Britancima da će zadržati zemlju “na putu ka svetlijoj budućnosti”, dok se Miliband zalaže za “vladu koja će na prvo mesto staviti radne ljude”, a lider trećeg po redu favorita, Liberalno-demokratske stranke, Nik Kleg nudi “stabilnost i pristojan životni standard”, prenosi Bi-Bi-Si.

AP predviđa da će Kameron, ako ne osvoji drugi premijerski mandat, skoro sigurno izgubiti i status lidera torijevaca.

Američka agencija navodi da bi, pošto Britanci biraju stranku i poslanike, ali ne biraju direktno šefa vlade, Miliband mogao da se nađe na čelu zemlje, iako je stidljiv i nerado se pojavljuje pred TV kamerama.

Izbori u Britaniji bi mogli biti i svojevrsni referendum o štednji, pošto je ekonomija uz pitanje da li ljudi smatraju da se kreću u dobrom pravcu brzo postala glavni fokus predizborne kampanje.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend