Svet

Pokrenuta inicijativa da 9. maj bude državni praznik u EU

Neki evroposlanici i predstavnici civilnog društva okupili su se u Evropskom parlamentu i predstavili inicijativu da Dan Evrope postane državni praznik u celoj EU a sa ciljem da se pojača evropsko raspoloženje. Dan Evrope trenutno nije državni praznik širom bloka, iako zaposleni u institucijama EU taj dan ne rade.

Španska evroposlanica iz redova liberala Maite Pagasaurtundua rekla je da će predlog iz inicijativa „najverovatnije biti usvojen“ na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u februauru.

Oni koji podržavaju inicijativu ističu da bi proglašavanje Dana Evrope za državni praznik doprinelo izgradnji jačeg evropskog identiteta među građanima.

„Čini se da postoji jasna podrška više parlamentarnih grupa, poput Zelenih, socijalista i Saveza liberala i demokrata (ALDE). Kod 9. maja kao državnog praznika se ne radi o prazniku nego o tome da pokažemo naše jedinstvo i borbu za naše vrednosti“, rekao je na skupu održanom 29. januara hrvatski evroposlanik Ivan Jakovčić iz redova liberala. 

Francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman 9. maja 1950. godine predstavio je deklaraciju o stvaranju Evropske zajednice za ugalj i čelik, prethodnice današnje EU 

Inicijativu da 9. maj bude državni praznik, koju je prvobitno promovisao španski pokret Evropljani, predvodi nekoliko evroposlanika, među kojima su Pagasaurtundua i Floran Marseljesi, španski evroposlanik iz grupe Zeleni.

Odbor za ustavna pitanja Evropskog parlamenta glasao je za to da od vlada zatraži da se izjasne o predlogu. 

Grupa zagovornika inicijative, u kojoj su bili i predsednik Evropljana Hose Fransisko Siguenta i profesorka političkih nauka sa Univerziteta Lester Simona Gera, kao i dvoje evroposlanika, predstavila je manifest Dana Evrope štampi. 

„Nisu institucije te koje kreiraju EU nego ljudi koji uobličavaju i institucije i EU. Narativ treba da se izmesti sa negativnih osećanja na pozitivnu perspektivu: koju vrstu emocija možemo da podelimo da bismo izgradili Evropu“, istakla je Gera.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend