Svet

Posle 13 godina spora, sporazum sa Iranom

Iran i šest svetskih sila zvanično su danas u Beču objavili postizanje istorijskog sporazuma kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je danas postignut dogovor o konačnom tekstu akcionog plana zajedničke saradnje i istakla da to nije samo sporazum, nego „dobar sporazum za sve strane“, prenosi BBC.

„Niko nije mislio da će biti lako, istorijske odluke nikada nisu. Uvek smo bili svesni da imamo odgovornost prema našim i budućim generacijama“, dodala je Mogerinijeva.

Evropska šefica diplomatije izjavila da je „Iran ponovo potvrdio da ni pod kakvim okolnostima nikada neće tražiti, razvijati niti nabavljati bilo kakvo nuklearno oružje“.

Novinarima se zatim obratio iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif, koji je isto saopštenje pročitao na persijskom jeziku.

„Posvećeni smo tome da ovaj program bude u potpunosti primenjen, uz pomoć Međunarodne agencije za atomsku energiju i želimo da međunarodna zajednica podrži ove napore“, izjavio je Zarif. 

EU pozdravila sporazum

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc pozdravili su sporazum.

“Svi koji su učestvovali u pregovorima zaslužuju čestitke”, poručio je Tusk u saopštenju za medije i posebno pohvalio visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini, koja je posredovala u pregovaračkom procesu.

Tusk je istakao geopolitički značaj sporazuma, kojim se Iran odrekao dela nuklearnog programa koji bi mogao da posluži za izgradnju atomske bombe u zamenu za skidanje međunarodnih ekonomskih sankcija.

“Ovim je okončan trinaest godina dug nuklearni spor”, rekao je predsednik Saveta EU i naglasio da je sada najvažnije da se sporazum u celosti primeni.

Predsednik EP Šulc, koji se trenutno nalazi na balkanskoj turneji, je preko tvitera poručio da je reč o istorijskom sporazumu koji će znatno doprineti globalnoj bezbednosti.

“Posrednička uloga EU je bila ključna u tom procesu”, kazao je šulc, dodajući da je to primer uloge koju EU treba da igra na svetskoj pozornici.

Rohani: Počelo novo poglavlje

Iranski predsednik Hasan Rohani rekao je da je počelo „novo poglavlje“ u odnosima sveta i Irana posle danjašnjeg dogovora o spornom nuklearnom programu Teherana.

„Režim sankcija nikada nije bio uspešan, ali je istovremeno uticao na živote ljudi“, rekao je Rohani u obračanju na državnoj televiziju.

On se obratio naciji pošto je izjava američkog predsednika Baraka Obame uživo prenošena na iranskoj televiziji, što je retkost.

Iran i šest svetskih sila zvanično su danas u Beču objavili postizanje istorijskog sporazuma kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Obama: Staza ka nuklearnom oružju je odsečena

Američki predsednik Barak Obama pozdravio je nuklearni sporazum, ističući da je taj dokument zasnovan na proveri, a ne na poverenju i dodao da će pomoći sprečavanju širenja nuklearnog naoružanja na Bliskom istoku.

„Svaka staza ka nuklearnom oružju je odsečena“, rekao je Obama u obraćanju naciji sa potpredsednikom SAD Džoom Bajdenom, preneo je AFP.

„Ovaj sporazum pokazuje da američka diplomatija može da donese realnu i značajnu promenu“, dodao je američki predsednik.

Obama je istakao da je sporazum sa Iranom prilika „koju vredi ugrabiti“ i upozorio Kongres da će staviti veto na bilo kakav zakon koji bi sprečio njegovu uspešnu implementaciju, naveo je Rojters.

Putin: Izbor u korist stabilnosti

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da su šest svetskih sila i Iran, postizanjem nuklearnog sporazuma u Beču, napravili jasan izbor u korist stabilnosti i saradnje.

„Svet sada može da odahne, uz izdah olakšanja. Uprkos pokušajima da se opravdaju scenariji bazirani na snazi, pregovarači su napravili jasan izbor u korist stabilnosti i saradnje“, naveo je Putin u saopštenju objavljenom na sajtu Kremlja, prenela je agencija Rojters.

Tas s dodaje da će Moskva učiniti sve što može da, dogovori s Iranom postignuti u Beču, budu u potpunosti sprovedeni.

„Rusija će raditi sve što može da vidi da je sporazum iz Beča realizovan u potpunosti, doprinoseći jačanju međunarodne i regionalne bezbednosti, globalnom režimu ne širenja nuklearnog oružja, stvaranju na Bliskom istoku slobodne zone oružja za masovno uništenje i sredstava za njihovu isporuku i mobilizacije široke koalicije u regionu u suprotstavljanju terorističkoj pretnji“, naveo je Putin.

Putin je izrazio očekivanje da će „sve zainteresovane strane, pre svih Grupa 5+1, sprovoditi u potpunosti donete odluke“, objavljeno je na sajtu Kremlja.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend