Svet

Saga oko „mistrala“ se nastavlja

Rusija očekuje da dobije predlog Francuske o rešavnju sitacije oko isporuke nosača helikoptera tipa Mistral, izjavio je iz Rosoboronjeksporta Igor Sevastjanov.

 

„Još je rano govoriti o konkretnim rezultatima“, rekao je Sevastjanov, preneo je TAS S.

Ugovor o isporuci dva nosača helikoptera tipa „Mistral“ zaključili su francuska kompanija „DCNS/STX“ i ruska firma „Rosoboronoeksport“ 2011. godine, a vrednost ugovora je bila 1,2 milijarde evra. 

Prvi brod „Vladivostok“ trebalo je da bude isporučen Rusiji u novembru prošle godine, ali je francuski predsednik Fransoa Oland „stavio isporuku na čekanje kao izraz njegovog neslaganja sa navodnim mešanjem Moskve u ukrajinsku krizu“. 

Drugi nosac helikoptera „Sevastopolj“ trebalo je da bude isporučen ove godine. 

Pariz je „navodno“ predložio raskid ugovora i ponudio da plati oko 865 miliona dolara, pod uslovom da Moskva dozvoli da Francuska proda nosače helikoptera trećoj strani, ali Moskva je odbila ponudu Pariza, jer se dogovor trenutno procenjuje na vrednosti od oko 1,3 milijarde dolara.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend