Svet

Serija eksplozija u Šri Lanki na Uskrs, više od 200 poginulih

U Šri Lanki je danas u seriji eksplozija u tri crkve i tri luksuzna hotela stradalo najmanje 207 osoba, a više od 400 je povređeno, saopštila je tamošnja policija. Ranije danas je rečeno da među poginulima ima 35 stranaca.

Mediji javljaju da je prijavljeno najmanje osam eksplozija.

„Ima mnogo povredjenih u kritičnom stanju“, izjavili su Frans presu policijski zvaničnici i dodali da više od 250 osoba prebačeno u bolnice.

Ministarstvo odbrane je uvelo policijski čas od 18.00 do 6.00 ujutro po lokalnom vremenu.

Isti izvori su naveli da su u Kolombu poginule 64 osobe u eksplozijama na tri hotela i jednu crkvu gde su vernici bili na misi povodom Uskrsa.

U Negombu, severno od glavnog grada, stradalo je 67 osoba u napadu na crkvu, a u gradu Batikalao na istoku, poginulo je 25 ljudi.

Posle tih napada u celoj zemlji su otkazane proslave Uskrsa.

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za napade.

Premijer Ranil Vikremesinge žestoko je osudio napade i pozvao građane na jedinstvo.

Eksplozije su se dogodile dok su vernici bili u crkvama na misi povodom obeležavanja Uskrsa. 

Neimenovani zvaničnici rekli su agenciji AP da se za dve eksplozije sumnja u samoubilačke bombaške napade. 

Predsednik te zemlje Metripala Sirisena je u saopštenju pozvao ljude da ostanu mirni i da sarađuju sa nadležnima u istrazi ovih napada.

Privremeno blokiran pristup društvenim mrežama

Vlada Šri Lanke privremeno je blokirala pristup društvenim mrežama kako bi sprečila širenje dezinformacija o seriji napada na crkve i hotele u zemlji.

„Vlada je odlučila da blokira sve platforme i društvene mreže kako bi sprečila širenje pogrešnih i netačnih informacija. Ta mera je privremena“, navodi se u saopštenju.

Papa osudio napade

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja izrazio je tugu posle serije napada na crkve u Šri Lanki na Uskrs i dodao da su njegove misli sa svim žrtvama „tako okrutnog nasilja“.

„Sa tugom sam primio vesti o ozbiljnim napadima i to baš danas na dan Uskrsa, što je donelo žalost i bol u nekoliko crkava i drugih mesta u Šri Lanki“, rekao je papa upućujući tradicionalnu uskršnju poruku „gradu i svetu“ (Urbi et Orbi).

Papa je rekao da se moli za duše „stradalih i za povredjene u napadima tog dramatičnog dogadjaja“.

Franja je u poruci zatražio pronalazak mirnog rešenja u Libiji gde traju sukobi izmedju snaga komandanta samoproglašene libijske nacionalne vojske Kalife Haftara i snaga medjunarodno priznate vlade koju predvodi Fajez al Saradž.

Papa je takodje pozvao na pomirenje u Južnom Sudanu i stvaranje povoljnih uslova za povratak izbeglica u Siriju.

Telegrami saučešća svetskih zvaničnika

Nemačka i Francuska su osudile napade na crkve i hotele u Šri Lanki gde je stradalo 160 osoba, javila je agencija Frans pres.

Nemačka kancelarka Angela Merkel osudila je „versku mržnju i netrpeljivost“ u telegramu saučešća upućenom vlastima Šri Lanke.

Francuski predsednik Emanuel Makron je osudio „gnusne napade“ izražavajući solidarnost prema narodu Šri Lanke.

Mnogi svetski zvaničnici osudili su seriju napada u glavnom gradu Šri Lanke. Među njima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend