Svet

Severnokorejski vojnik prebegao u Južnu Koreju

Severnokorejski vojnik, tinejdžer, prešao je dobro čuvanu, militarizovanu granicu i prebegao u Južnu Koreju, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane.

Svake godine u Južnu Koreju iz Severne Koreje prebegne više od 1.000 ljudi, ali uglavnom preko teritorije Kine, dok se veoma retko dešava da neko prebegne iz demilitarizovane zone koja je minrana, preneo je Roijters.

Poslednji put jedan vojnik je prešao u Južnu Koreju preko demilitarizovane zone 2012. godine. 

Vojnik je prišao položaju južnokorejske garde u provinciji Gangvon u okrugu Hačeon u 08.00 casova po lokalnom vremenu, izjavio je neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrane. 

Nije bilo razmene vatre niti ispaljivanja hitaca upozorenja, pošto je vojnik jasno izrazio želju da prebegne, naveli su zvaničnici. 

On je zadržan u pritvoru dok se ne obave provere. 

Militarizovana zona razdvajanja između dve Koreje široka je četiri kilometra i puna je mina i bodljikave žice. 

Na južnokorejskoj strani postoje telefoni putem kojih oni koji prebegnu iz Severne Koreje mogu da zatraže pomoć.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend