Svet

Škotska će tražiti novi referendum o nezavisnosti

Škotska će tražiti još jedan referendum o nezavisnosti ukoliko London ne da veća ovlašćenja Edinburgu, poručila je predsednica škotske vlade Nikola Sturdžen britanskom premijeru Dejvidu Kameronu.

Izvor blizak Sturdženovoj rekao je za list da je ona sastanak s Kameronom u petak iskoristila da mu kaže da će on lično biti odgovoran za drugi referendum o nezavisnosti Škotske ukoliko London ignoriše zahteve Edinburga, preneo je „Sputnjik“.

Prema pisanju lista, Kameron je odbio zahtev Sturdženove, rekavši da sudbina Škotske zavisi od oba lidera.

Kako je ranije preneto sa njihovog sastanka, Kameron je rekao da će razmotriti davanje većih ovlašćenja Škotskoj, ali nije se saglasio sa zahtevima Sturdženove da tom delu Britanije da punu fiskalnu autonomiju.

Kameron i Sturdženova su se sastali u Edinburgu prvi put nakon prošlonedeljnih britanskih parlamentarnih izbora, na kojima je Škotska nacionalna stranka (SNP), koja je naklonjena nezavisnosti zemlje, osvojila dosad nezabeleženu pobedu.

Škotska ima svoj parlament i vladu, u čijoj su nadležnosti, između ostalog, zdravstvo, pravda i obrazovanje, ali ne i oblasti odbrane, imigracione i fiskalne politike.

Kameron je obećao da će do kraja meseca biti uvedene promene u pravnom sistemu, koje bi omogućile Škotskoj vladi da kontroliše nivo poreza na dohodak i neka od socijalnih davanja.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend