Svet

Strani mediji: Vučić verovatno pobeđuje, problem nacionalistička opozicija

Strani mediji danas izveštavaju o izborima u Srbiji, uglavnom navodeći da će birači odlučiti da li će dati podršku aktuelnom premijeru Aleksandru Vučiću da nastavi evropski put Srbije.

 

Takođe, navode da će Vučić morati da se “izbori sa nacionalističkom opozicijom koja se vraća u parlament.”

“Gardijan” navodi da se očekuje da pobedi Srpska napredna stranka čiji je Vučić lider, ali da ultra nacionalisti i proruski orjentisane stranke mogu povući Srbiju “udesno”.

Ovaj medij navodi i da je Vučić u kampanji pozvao birače da mu daju novi mandat kako bi nastavio proevropske reforme koje su započete i kako bi u zemlji bilo popravljeno ekonomsko i socijalno stanje.

Sa druge strane, prenosi “Gardijan”, njegovi politički protivnici navode da je on raspisao vanredne izbore kako bi osvojio još jedan mandat dok je njegova popularnost još na visokom nivou.

“Rojters” navodi da će birači, po svemu sudeći, dati još jedan mandat “evropski orjentisanom premijeru Aleksandru Vučiću”, ali da će on morati da se izbori sa nacionalističkom opozicijom koja ponovo oživljava i zahteva bliže odnose sa Rusijom.

“Rojters” navodi i da je politička situacija u Srbiji dodatno zakomplikovana oslobađanjem lidera radikala Vojislava Šešelja iz Haga, čija partija bi mogla ponovo da se vrati u parlament i koji bi mogao da postane lider opozicije.

“BBC” prenosi da izbori koji se danas održavaju u Srbiji ustvari neka vrsta referenduma o evropskom putu Srbije, takođe navodeći da je jedna od ključnih novina na srpskoj političkoj sceni povratak ultra nacionalista u parlament, misleći pritom na Srpsku radikalnu stranu, čija je popularnost porasla nakon oslobađanja njenog lidera Vojislava Šešelja iz Haga.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend