Svet

Sukob Izraela i Egipta ugrožava region

Odnosi Izraela i Egipta u ozbiljnoj su krizi nakon upada ekstremista u izraelsku ambasadu u Kairu u petak uveče, a vlasti dve zemlje pokušale su tokom proteklog vikenda da obezbede povratak privremeno izbeglog ambasadora Jicaka Levanona i njegove administracije u egipatsku prestonicu.

Od pada režima predsednika Hosnija Mubaraka početkom ove godine, u Egiptu je uočljiv porast netrpeljivosti prema Izraelu, dodatno potpaljen pogibijom šestorice Egipćana koje su u pograničnoj oblasti u avgustu ubili izraelski vojnici.
Jačanje „Muslimanske braće": Policija privodi demonstranta ispred Ambasade Izraela u Kairu

Benjamin Netanjahu, premijer Izraela, izjavio je u televizijskom obraćanju naciji da je njegova zemlja, bez obzira na poslednje događaje, posvećena sprovođenju mirovnog sporazuma iz 1979. kojim su okončani višedecenijski sukobi dve strane i Egipat potom postepeno postao prvi partner Izraela u arapskom svetu. U međuvremenu je poverenje između Kaira i Tel Aviva toliko naraslo da su izraelske vlasti 2005. prilikom povlačenja trupa iz pojasa Gaze odlučile da Mubarakovim vojnicima prepuste kontrolu nad jugozapadnom granicom Gaze.

Relativno skladni i ponekad skoro saveznički odnosi koje je Mubarak gajio sa izraelskim premijerima počeli su da blede kako je njemu vlast počela da se ljulja nakon masovnih sukoba demonstranata i egipatskih snaga bezbednosti u januaru ove godine. Sa jačanjem islamističkog pokreta „Muslimanska braća" među Egipćanima postalo je jasno da bi posle svrgavanja Mubaraka u zemlji mogli da ojačaju isti oni elementi koji su 1981. ubili predsednika Anvara Sadata, upravo zbog njegove saradnje sa Izraelom. Prema tvrdnji Netanjahua, u Egiptu, pored onih koji sada cepaju i pale zastavu Izraela i upadaju u njegovu ambasadu, i dalje ima onih koji su za mir i u tom kontekstu je spomenuo sadašnje egipatske vlasti.

Netanjahuovi komentari su usledili nedugo nakon što je ambasador Levanon sa 80 članova osoblja i njihovim porodicama morao da bude na brzinu evakuisan posle napada demonstranata na zgradu ambasade. Uprkos tome što je tokom opsade ambasade izbegnut linč Izraelaca, napetost između dve zemlje neće biti moguće tako brzo otkloniti. Izrael će očigledno morati da promeni kurs politike prema Egiptu, jer se Mubarakovo vreme neće vratiti.

Hronologija odnosa Izraela i Egipta

Izrael i Egipat vodili su četiri velika rata u tri decenije pre nego što su potpisali mirovni sporazum 1979. godine

– 1977. Anvar Sadat, bivši predsednik Egipta, bio je prvi arapski lider koji je posetio Izrael 1977. godine
– 1979. Mirovni sporazum iz Kemp Dejvida potpisan je 1979, a u skladu s njim Izrael se povukao sa Sinajskog poluostrva, koje je osvojio u ratu iz 1967, ali su ograničene i snage koje Egipat može da rasporedi na tom području
– 1980. Izrael je u februaru 1980. otvorio ambasadu u Kairu, svoju prvu u arapskom svetu. Egipat je otvorio ambasadu u Tel Avivu u martu 1980, a ambasadora je povlačio 1982. i 2000. zbog sukoba Izraela sa Palestincima
– 1981. Sadata su u Kairu 1981. ubili ekstremisti koji su se protivili miru sa Izraelom, a vlast je preuzeo predsednik Hosni Mubarak
– 1995. Mubarak je blisko sarađivao sa Izraelom, ali je tu zemlju posetio samo jednom – 1995. kada je otišao na sahranu ubijenog premijera Jicaka Rabina
– 2011. Svrgavanje Mubaraka u februaru 2011. izazvalo je pometnju u Izraelu 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend