Svet

Švajcarci: Nećemo garantovanih 2.500 franaka

Građani Švajcarske su na referendumu odbacili predlog da svaki stanovnik dobije od vlade garantovani mesečni prihod od 2.500 franaka. Bračni par s dvoje dece na poklon trebalo da dobija 5.700 evra mesečno.

Na referendumu je odbačen predlog za uvođenje takozvanog osnovnog, bezuslovnog prihoda za svakog državljanina ove zemlje. Prema prvim rezultatima, bezmalo 80 odsto ljudi ne želi da za svoj nerad mesečno inkasira 2.500 švajcarskih franaka (2.260 evra)! 

Inicijativa za bezuslovni osnovni prihod predviđala je uvođenje mesečnog prihoda za sve Švajcarce i strance koji žive u zemlji duže od pet godina, bili oni zaposleni ili ne. Nepolitička grupa koja je pokrenula tu inicijativu predviđala je da svako u Švajcarskoj mesečno dobija po 2.500 švajcarskih franaka, što je, prema tamošnjim istraživanjima, iznos koji zadovoljava minimalne životne troškove, a da deca imaju pravo na četvrtinu te sume, to jest na 650 franaka. Tako bi, recimo, bračni par s dvoje dece, mesečno dobijao 6.300 franaka (5.700 evra).

Zagovornici uvođenja osnovnog mesečnog prihoda kažu da novine u privredi, kao što je rad robota umesto fabričkih radnika, čine radna mesta sve nesigurnijim. Protivnici njihove argumentacije, čija je logika i pobedila na referendumu, smatraju da je dobijanje novca bez rada nezamislivo. Za većinu Švajcaraca koji veoma cene vrednost rada, potpuno je van zdravog razuma uvođenje mere koja tu vrednost dovodi u pitanje.

– Biti plaćen bez rada, bio bi krupan korak – ocenio je politikolog Andreas Ladner.

– Inicijativa nije bila mnogo jasna, i pre svega joj je bio cilj da podstakne raspravu.

Švajcarska vlada predložila je biračima da odbace predlog, što su oni i učinili. Stranke i leve i desne orijentacije ocenile su da bi prihvatanje predloga ugrozilo ekonomiju i konkurentnost zemlje na svetskom tržištu.

Svetski mediji podsećaju da su Švajcarci 2012. godine na referendumu odbili da produže plaćeni odmor sa četiri na šest nedelja, strahujući da bi to moglo da utiče na pad konkurentnosti.


Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend