Svet

Teror u Briselu: Grad blokiran, raste broj žrtava

Serija eksplozija potresla je jutros aerodrom i mrežu metroa u Briselu, stradale su najmanje 34 osobe, povređeno je više od 170, a prestonica EU je blokirana.

Islamska država je preuzela odgovornost, a u pitanju je novi napad terorista u srcu Evrope nakon smrtonosnih napada u Parizu.

Potvrđeno je da je bombaš samoubica izazvao jednu od dve eksplozije na aerodromu Zaventem oko 8h, a sat kasnije se čula eksplozija u metrou, u stanici nedaleko od zgrada u kojima se nalaze institucije Evropske unije.

Policija je izvela nekoliko kontrolisanih eksplozija na aerodromu i u takozvanom evropskom kvartu u Briselu, u kome se nalaze institucije Evropske unije. Istovremeno, nađen je i sumnjivi paket kod kraljevske palate. 

Broj žrtava i povređenih nije zvanično potvrđen, a strahuje se da će biti više od 40 mrtvih. Prema poslednjim informacijama belgijskih medija – u metrou je stradalo 20 ljudi, a na aerodromu njih 14. Prema poslednjim informacijama, povređenih je oko 200, a među njima i pacijenata u veoma teškom stanju. 

Ceo grad je u blokadi, bezbednost u Briselu je na najvišem nivou, na ulicama su jake policijske i vojne snage, nad gradom lete helikopteri, a aerodrom i sistemi podzemne železnice i javnog prevoza su evakuisani i zatvoreni. 

Vlasti su hitno evakuisale i nuklearna postrojenja. 

Pod blokadom su i zgrade EU, a evakuisana je i kraljevska palata. 

Napadi su se dogodili samo nekoliko dana nakon hapšenja glavnog osumnjičenog za organizaciju napada u Parizu Salaha Abdeslama. 

Takođe, belgijska televizija VTM je pozivajući se na policijske izvore javila da je evakuisana nuklenarna elektrana Tiang koja se nalazi blizu Liježa, na istoku Belgije.

Napadnuta stanica metroa Malbek nalazi se u blizini takozvanog evropskog kvarta, u kome se nalaze institucije Evropske unije. Evropska komisija je apelovala na sve zaposlene da ne izlaze na ulice, a svi sastanci zakazani za danas su otkazani. 

Premijer Šarl Mišel je, obraćajući se preko televizije naciji, rekao da se „ono od čega smo strahovali dogodilo i da je zemlja je pogodjena bezočnim, žestokim i kukavičkim atentatima“. 

„Važno je da sad utvrdimo postojeće stanje i žrtve, uključujući strance“, dodao je belgijski premijer i rekao da se ranjeni prebacuju u više bolnica. 

„Ima mnogo mrtvih“, rekao je Mišel, ali nije navodio tačan broj poginulih u terorističkim napadima na aerodromu i metrou i jedino je podvukao da su vlasti podigle nivo opasnosti od terorizma na četvrti stepen. 

Istovremeno, Belgija je podigla nivo bezbednosti zbog terorizma na najviši, četvrti nivo. 

Društvene mreže su preplavile fotografije i snimci sa mesta napada, a među njima je i mnogo onih čija autentičnost nije potvrđena. Pojedini mediji su objavili i navodne snimke sa aerodroma, ali su u pitanju snimci sa napada na moskovski aerodrom Domodedovo iz 2011. godine. Takođe, američki zvaničnici su saopštili da su povećali mere bezbednosti iz straha od terorističkih napada. Širom Evrope se podiže nivo pripravnosti. 

Lokalni mediji prenose da su se pre eksplozija na aerodromu „čuli pucnji i povici na arapskom“, ali te informacije još nisu potvrđene. 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend