Svet

Turska oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom

Turska je oborila vojni avion na granici sa Sirijom. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je oboreni avion ruski Su-24 bio u sirijskom vazdušnom prostoru, a iz Predsedništva Turske navode da je avion oboren u skladu sa turskim propisima, pošto je povredio vazdušni prostor Turske. Sirijski pobunjenici tvrde da su pronašli telo jednog pilota.

Portparol ruskog predsednika, Dmitrij Peskov, rekao je da Kremlj pouzdano zna da se oboreni ruski avion Su-24 nalazio iznad Sirije u sirijskom vazdušnom prostoru. On je dodao da u ovom trenutki ne bi bilo ispravno govoriti o bilo kakvim posledicama po rusko-turske odnose pošto su turski lovci oboroli ruski avion.

„Ruski avion Su-24 srušen je u skladu sa pravilima angažovanja pošto je povredio turski vazdušni prostor uprkos upozorenjima“, naveli su izvori iz turskog predsedništva.

Turska vojska je saopštila da je ruski avion bio upozoren 10 puta u roku od pet minuta. Dva turska mlazna aviona F-16, koji su bili na patrolnoj dužnosti duž granice, učestvovala su u obaranju aviona, navodi se u saopštenju.

Sirijski pobunjenici objavili su na društvenim mrežama fotografiju i snimak mrtvog vojnika, za kojeg tvrde da je ruski pilot. Na videu, čija autentičnost nije ranije potvrđena, vide se pobunjenici kako stoje oko tela mrtvog vojnika i uzvikuju „Alahu akbar“.

CNN Turk je, pozivajući se na lokalne izvore, objavio ranije da je jedan od pilota pao u ruke turkmenskih snaga u severnoj Siriji, koje sada traže drugog pilota. AFP javlja, pozivajući se na navode turskih medija, da su se iz oborenog aviona katapultirala dva pilota, od kojih su jednog potom zarobili sirijski pobunjenici.

Rusko ministarstvio odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor, i da se nalazio na visini od 6.000 metara. Kako je saopšteno, piloti su uspeli da se katapultiraju i sada se utvrđuje šta se dogodilo sa njima.

Turski premijer Ahmet Davutoglu naložio je Ministarstvu spoljnih poslova da se konsultuje sa NATO, UN i relevantnim zemljama u vezi sa razvojem situacije na sirijskoj granici.

BBC: Sledi diplomatski vatromet

Spoljnopolitički dopisnik BBC-ja je u kratkom komentaru rekao da je tursko obaranje ruskog vojnog aviona tip incidenta od koga su mnogi strahovali od kada je Rusija počela svoje vazdušne operacije u Siriji i da sada može da se očekuje „diplomatski vatromet“.

„Opasnosti operacija blizu turske granice bile su više nego očigledne“, navodi se u komentaru.

Ukazuje se da su suprotstavljeni izveštaji oko toga da li je ruski avion srušen sa zemlje, kako navodi Rusija ili su ga srušili turski vojni avioni, što tvrdi Turska.

„Vazdušne operacije u preopterećenom nebu iznad Sirije upravo su postale znatno komplikovanije“, navodi dopisnik BBC-ija i dodaje da su jedini olakšavajući faktor prvobitni izveštaji koji ukazuju da su se dva ruska pilota katapultirala i spasila iz pogođenog aviona.

Ruski avion je eksplodirao u vazduhu i u plamenu pao na planinu Turkmen na sirijskoj strani granice, javile su televizije CNN Turk i NTV. Privatna turska televizija Haberturk objavila je video snimak na kojem se vidi kako se mlazni borbeni avion u plamenu ruši u blizini tursko-sirijske granice.

Na snimku kojie je objavila agencija Anadolija vidi se kako se dva pilota padobranom spuštaju iz oborenog aviona.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend