Svet

Turski premijer: Iza napada najverovatnije Islamska država

Premijer Turske Binali Jildirim izjavio je da je u napadu na aerodrom u Istanbulu ubijeno 36 ljudi među kojima su i stranci. Turski premijer je rekao da su tri bombaša samoubice poginula u napadu i da sve ukazuje da je napad izvela Islamska država, preneo je Asošijetid pres.

Jildrim je rekao da su napadači na aerodrom stigli taksijem i da su se razneli pošto su prethodno pucali

Upitan da li je možda pobegao četvrti napadač, Jildrim je rekao da vlasti za sada nemaju takvo saznanje, ali da razmatraju sve mogućnosti.

Jildrim je dodao da je napad usledio posle uspeha Turske u borbi protiv terorizma i dok pokušava da normalizuje odnose sa susedima, s Rusijom i sa Izraelom.Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prethodno je oštro osudio napad na aerodromu u Istanbulu, koji se desio tokom svetog muslimanskog meseca ramazana, navodeći da večerašnji napad „pokazuje da se teroristički udari ne obaziru na veru i vrednosti“. 

Erdogan je pozvao međunarodnu zajednicu da bude čvrsta u borbi protiv terorizma i rekao da „Turska ima snagu, odlučnost i sposobnost da nastavi borbu protiv terorizma do kraja“.

 

Američki zvaničnici su ocenili da napad ima obeležja nasilja Islamske države, preneo je CNN.

 

Svetski lideri osudili napad u Istanbulu

 

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun osudio je teoristički napad na aerodromu u Istanbulu i pozvao međunarodnu zajednicu da sarađuje u borbi protiv terorizma, preneo je Frans pres.

 

Ban je izrazio „najdublje saučešće“ porodicama žrtava i turskoj vladi.

 

Generalni sekretar UN je izrazio nadu da će izvršioci napada biti identifikovani i procesuirani.

 

Bela kuća je saopštila da SAD osuđuju „gnusni“ napad na aerodromu u Istanbulu.

 

„Međunaordni aerodrom Ataturk, kao i briselski aerodrom koji je napadnut ranije ove godine, simbol je međunarodne povezanosti i veza koje nas ujedinjuju“, rekao je portparol Bele kuće Džoš Irnest.

 

On je rekao da SAD podržavaju Tursku, „saveznika i partnera u NATO“ i da će nastaviti da se bore protiv terorizma.

 

Lideri EU, okupljeni na samitu u Briselu, oštro su osudili teroristički napad u Istanbulu.

 

Generalni konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković izjavio je juče da „nema podataka“ da među žrtvama ima srpskih državljana.

 

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend