Link - Up

Belgijski novinar dobio boravišnu vizu

Belgijski novinar Filip Bertinšan dobio je boravišnu vizu na godinu dana, nakon što se u medijima pisalo da mu preti proterivanje iz Srbije pošto mu je odbijen zahtev za produženje privremenog boravka.

Bertinšan je za N1 rekao da je dobio boravišna vizu na godinu dana, do 2019. godine.

Belgijski novinar je objasnio da je pozvan u policijsku stanicu gde se pojavio sa svojim advokatom. Tamo su mu objasnili da se u njegovom slučaju pojavio novi detalj, te da nema smetnje da dobije boravišnu vizu.

Nikakvo dalje objašnjenje nije dobio.

Bertinšan će u utorak u Medija centru održati konferenciju za novinare, zajedno s kolegama i novinarima Reportera bez granica.

Novinarska udruženja su prenela ranije danas da je MUP Srbije odbio Bertinšanu zahtev za produženje boravka jer on, prema policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji, predstavlja „pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti“.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Bezbednosno-informativne agencije (BIA) da objasne zbog čega Filipu Bertinšanu nije produžena viza i na osnovu čega ga je BIA proglasila „pretnjom po bezbednost državu i njene građane“.

Bertinšan je, kako je rekao UNS-u, u februaru prošle godine podneo zahtev za produženje vize, kao što je to radio svake godine u deset godina koliko živi i radi u Srbiji.

„MUP mi je odgovorio tek u aprilu, posle predsedničkih izbora o kojima sam izveštavao kao svaki put ranije, da je moj zahtev odbijen“, rekao je Bertinšan UNS-u.

Nakon žalbi sudu i dva informativna razgovara na koje je pozivan iz BIA, januara ove godine MUP je doneo novo rešenje kojim mu ponovo nije odobrio boravak u Srbiji.

U rešenju, kako piše sajt „Raskrinkavanje“, stoji da je BIA obavestila policiju da „raspolaže podacima koji predstavljaju smetnju za pozitivno rešenje zahteva za odobrenje privremenog boravka“, te da državljaninu Belgije boravak treba odbiti.

„Niko mi se posle toga nije javio iz MUP-a ili BIA i ja nisam dobio objašnjenje zašto sam bezbednosna pretnja. Ne mogu da kažem da je to zbog nekog konkretnog teksta koji sam napisao, ali sam siguran da je zbog posla kojim se bavim i kritičkih tekstova koje pišem. Ne postoji drugi razlog. Želim i čekam da od njih čujem razlog i dobijem konkretne odgovore zbog čega sam pretnja. Nadam se da će mi na kraju ipak odobriti vizu“, rekao je Bertinšan UNS-u.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su da pretnja proterivanjem iz zemlje dopisnika brojnih stranih medija predstavlja „međunarodni incident i novu fazu u gušenju medijskih sloboda i zabrani kritičkog mišljenja i govora u Srbiji“.

Navodeći da su Bertišanovi izveštaji „primer novinarskog profesionalizma“ kao i da kao dopisnik iz Beograda nikada nije imao problema sa policijom, udruženja su upozorila da je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) „temeljno saslušavala Bertišana zbog njegovih napisa i intervjua koje je pravio tokom prošlogodišnjih predsedničkih izbora u Srbiji“.

Belgijska radio-televizija na francuskom jeziku, čiji je dopisnik Bertinšan, saopštila je da se njihovom novinaru ne zamera ništa konkretno i kaže da je reč o iskusnom profesionalcu koji već 10 godina izveštava iz tog područja, a najviše iz Srbije.

Osim za RTBF, Bertišan izveštava za nekoliko frankofonih medija, među ostalima za Liberation, Mediapart i Courrier des Balkans.

Oženjen je Srpkinjom i dobar je poznavalac regiona, navodi RTBF.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend