Link - Up

Ministarski savet EU odlučuje o Srbiji

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije, danas bi u Briselu trebalo da preciziraju datum prve međuvladine konferencije EU-Srbija i usvoje pregovarački okvir

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izvestiće šefove diplomatija EU da je Srbija ispunila sve uslove da otvori pregovore o pridruživanju i pozvala ih da počnu pregovore, saznaje Tanjug iz eksluzivnog uvida u tekst izveštaja.

„Kao što sam već učinila prošlog juna, i kao što ovaj izveštaj pokazuje, danas vas pozivam da priznate da su ispunjene sve bitne tačke aprilskog (Briselskog) sporazuma“, piše u govoru koji je Ešton pripremila za današnji sastanak Saveta za opšte poslove u Briselu.

„Ako se slažete s ovom konstatacijom, nadam se da ćete se složiti da prvom međuvladinom konferencijom zvanično otvorite pregovore sa Srbijom najkasnije u januaru 2014“, poručuje Ešton.

Visoka savetnica je sinoć izjavila novinarima da je Srbija ostvarila impresivan napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom i da je vreme da se otvore pregovori o pridruživanju sa Evropskom unijom.

„Već sam prenela Savetu ministara koliko sam impresionirana napretkom u normalizaciji“, rekla je Ešton novinarima posle prvog dana sastanka Ministarskog saveta u Briselu.

„Kada se pogleda šta je postignuto, vidi se da smo otišli dalje i dublje nego što sam mislila da je moguće“, rekla je ona.

Ešton je izjavila da se sada radi na primeni „finih detalja“ u vezi sa primenom briselskog sporazuma u oblasti pravosuđa.

„Rekla sam ministrima da treba da ispunimo ono što smo obećali i krenemo sa međuvladinom konferencijom sa Srbijom“, navela je Ešton na konferenciji za novinare.

U pet stranica dugačkom dokumentu u kome se opisuje napredak u primeni Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine Ešton do detalja opisuje sve što je dosada postignuto u nizu oblasti, počevši od održavanja lokalnih izbora do policije i funkcionisanja Integrisanih prelaza na administrativnoj liniji (IBM).

Kada je reč o pravosuđu, u vezi sa kojim predsednik vlade Srbije prošlog petka nije uspeo da se dogovori sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, Ešton kaže da je „ima još posla oko suda u području Mitrovice i ustanoviti tačan broj pravosudnih kadrova u tom sudu“.

„Na Kosovu će postojati jedan Vrhovni i Apelacioni sud, a u Mitrovici jedan Osnovni sud i osnovni tužilac, čime će pravosudni kadrovi kosovskih Srba prvi put biti integrisani u kosovsko pravosuđe za sva vremena“, piše u dokumentu.

„Iz gore navedenog je jasno da je Srbija ispunila sve ključne obaveze, pogotovo time što je prihvatila jedan Osnovni sud i jednog osnovnog tužioca za područje Mitrovice“, kaže visoka predstavnica.

„Da li sve ovo znači da je posao gotov, a slučaj zatvoren? Naravno da ne“, poručiće danas Ešton ministrima, uz konstataciju da se normalizacija ne dešava preko noći i da je potrebno vreme da se ceo aprilski sporazum „svari“.

Glavni deo rasprave koji se tiče Srbije predviđen je za ujutru, kada će Ešton podneti detaljan izveštaj o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine i sprovođenju Briselskog sporazuma.

Ministri će nakon toga usvojiti pregovarački okvir i precizirati datum konferencije, koja formalno označava početak pregovora o pridruživanju sa Srbijom.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend