Link - Up

Skupštinski kanal posle 2015.

Poseban TV kanal na kojem bi se emitovali uživo prenosi sednica Narodne skupštine mogao bi da bude osnovan tek nakon što se digitalizuje televizija u Srbiji.

List Danas objavio je ovu informaciju pozivajući se na iz više izvora u nadležnim telima. Kako list piše, postoji mogućnost da skupštinski kanal bude emitovan po završetku procesa digitalizacije „u drugom ili trećem multipleksu, ali u okviru RTS“.  Iako je jedna nacionalna TV frekvencija slobodna u ovom trenutku, jer nije dodeljena na dva konkursa i ne zna se da li će ponovo biti stavljena na „tender“, nije realno da ona bude dodeljena za skupštinski kanal.

Teoretski bi to bilo moguće, ali praktično ne, jer je namera države da izađe iz vlasništva u medijima, objašnjavaju izvori Danasa.  „Digitalizacija daje mogućnost za skupštinski TV kanal, ali pod uslovom da postoji politička volja i da se pronađu sredstva kojima bi se to finansiralo, jer troškovi neće biti tako mali“, dodaje sagovornik Danasa.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac rekao je pre nekoliko dana da Ministarstvo podržava otvaranje parlamentarnog kanala, ali da postoje „dileme“ ima li tehničkih mogućnosti za njegovo uvođenje, ko bi bio osnivač i kako bi se taj kanal finansirao.  Narodna skupština Srbije je uredno izmirila obaveze prema RTS za prenose skupštinskih sednica za 2012. i 2013. godinu u iznosu od 80 miliona dinara bruto za svaku godinu, rečeno je Danasu u RTS na pitanje da li parlament redovno plaća termine na drugom kanalu. Oni dodaju da za ovu godinu još nije zaključen ugovor kojim bi se regulisali prenosi Skupštine.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend