Koncerti

Hurts 25. maja u Beogradu

Hurts, senzacionalni elektro-pop duo iz Mančestera, održaće koncert u Beogradskoj areni 25. maja ove godine.

Ovaj izrazito aktuelni sastav, koji čine pevač Theo Hutchcraft (24) i klavijaturista Adam Anderson (26), u protekloj godini objavio je najprodavaniji debi album u Evropi „Happiness".
Apsolutni hitovi „Wonderful Life", „Better Than Love" i aktuelni singl „Stay" osvojili su publiku širom planete za manje od pola godine koliko je bilo dovoljno da na sajtu Youtube njihovi spotovi već imaju desetine miliona pregleda! Ulaznice za koncert ograničenog kapaciteta od samo 4.000 posetilaca biće u prodaji 31. januara po cenama od 2.490 za parter i 2.990 dinara za fan pit i tribine.
Uz skepsu nekih kritičara i vizionarske prognoze njihovog uspeha kod nekih drugih kritičara (New Musical Express), ipak su upravo Hurts dokazali da u današnje vreme zvezde postaju samo oni koje publika direktno izabere. A njih su izabrali. Direktan kontakt sa publikom Hurts su imali na sajtu Youtube gde su postavili svoj prvi spot, snimljen sa budžetom od svega 20 funti. Stilska hrabrost i jasan umetnički izraz doprineli su da spot za pesmu „Wonderful Life" postane kolosalni hit koji danas ima oko 17 miliona pregleda! Ta pesma danas ima i svoju visokobudžetnu verziju, ili kako sami tvrde, nastavak originalnog spota, koja takođe beleži milione pregleda i širi se brzinom kakvu danas samo Internet može doneti.
Zanimljivo je da se na jednom od tih Youtube spotova za „Wonderful Life" sasvim spontano okupio jedan pravi fan klub iz Srbije, koji danas ima preko 2.000 komentara na srpskom jeziku uz više od 2.5 miliona prikaza! Takođe, najviše pozitivnih ocena na visoko gledanoj originalnoj verziji spota dobio je upravo fan iz Srbije, jedan od ovdašnjih brojnih obožavalaca mančesterskog pop fenomena koji na Facebook-u beleži čak 400.000 fanova što je danas gotovo nedostižno i za neka od najvećih imena u savremenoj muzici.
Duo iz grada sa neprikosnovenom muzičkom istorijom kakav je Mančester, veoma tiho i za nestvarno kratko vreme, uspeo je da osvoji celu Evropu, a da to ujedno postane neka vrsta javne tajne. Hurts su bend koji se muzičkoj industriji tako brzo desio, da pored pesama i upečatljivog imidža koji je nemoguće ne povezati sa imenima kao što su Depeche Mode, Duran Duran ili Alphaville, njihova priča o uspehu takođe nije viđena od vremena kad su njihovi stariji mentori bili debitanti na sceni. Ipak, njihovo stilsko određenje može se potražiti i nešto kalendarski bliže, koliko na kraju ’80-ih, toliko i na početku ’90-ih godina prošlog veka, jer kako sami navode i kreativno imenuju svoj zvuk kao „disco lento", njihove karakteristične epske melodije i snažne balade imaju korene u evropskom pop zvuku upravo iz tog perioda.
Najprodavaniji evropski debi album prošle godine „Happiness" objavljen je 6. septembra bez neke značajne promocije i velikih ulaganja od strane industrije orijentisane na izvođače sa jednim ili dva instant hit singla. Album je iznedrio čak tri hit singla, a 28. februara zakazan je četvrti za pesmu „Sunday". Na albumu čak gostuje i Kylie Minogue u pesmi „Devotion" koja je pozitivno odgovorila na poziv tada još prilično nepoznatih momaka sa severa Engleske.
Po sopstvenom priznanju, Theo i Adam su album stvarali u veoma specifičnoj i donekle mračnoj atmosferi po kojoj je Mančester takođe poznat. „Tri pune godine smo bili na socijalnim primanjima za nezaposlene, nismo mogli da priuštimo ni odlazak do paba. Nismo napuštali stan. Tako da je danas svaki dan neverovatan", otvoreno o prošlosti danas govore novi pop idoli. „Napisali smo prvi album dok smo bili depresivni i nesrećni, a danas smo tako daleko od tog i veoma smo uzbuđeni oko zvuka muzike koju trenutno radimo". Hurts su za praznike objavili novi spot i digitalni singl „All I Want For Christmas Is New Years Day" koji se ne nalazi na prvom albumu i time najavili nove pesme u ovoj godini.
Veoma istančan stil odevanja koji karakteriše Hurts za veoma kratko vreme okrenuo je pažnju cele modne scene i danas Hurts predstavljaju jedan od simbola novih trendova za 2011. godinu. Ipak, zanimljivo je da poreklo takvog stila nije bilo nimalo glamurozno: „Kada moraš da odeš na biro svake druge nedelje i objasniš zašto još uvek nemaš posao, ako odeš u odelu onda te ne gledaju toliko sa visine i odatle ipak možeš da odeš sa nekim dostojanstvom iako si tamo sedeo misleći ‘šta ja to radim sa sobom’".
Pored analognih sintisajzera, Adam na koncertima svira i na koncertnom klaviru, ali i na električnoj gitari. Koncertna set lista predstavlja ceo album u njegovoj proširenoj verziji uz neke još uvek neobjavljene pesme, ali i dve autorske obrade koje zvuče prilično drugačije od svojih originala. Na jednom od nedavnih nastupa u kultnoj londonskoj sali „Sheperd’s Bush Empire", recezent uglednog britanskog lista „Guardian" Ian Gittins sabira svoje utiske u rečenici: „Pažnja koju Hurts usmeravaju na detalje svakako je zapanjujuća, od ledene i veličanstvene raskoši Andersonovih sintisajzerskih linija, do Hačkraftovog odjekujućeg i zastrašujuće izvanrednog glasa".
Hurts se prema izboru uticajnog muzičkog magazina „NME" nalaze na listi turneja koje ne treba propustiti u 2011. godini. Pored raznih svetskih metropola i potvrđenih nastupa na velikim svetskim festivala kao što su Coachella ili Isle of Wight, Theo Hutchcraft i Adam Anderson 25. maja po prvi put dolaze i u Beograd!

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend