Koncerti

Ring ring festival

Ovogodišnji 17. Međunarodni festival nove muzike “Ring Ring”, biće održan od 11. do 21. maja na različitim lokacijama u Beogradu (KC Rex, Dvorana Kolarčeve zadužbine…) i ponudiće publici izuzetno zanimljiv program, saopštili su organizatori.

Kao uvod u festival “Ring ring”, muzičar Naoyuki Manabe će, u saradnji sa Ambasadom Japana u Beogradu, održati predavanje u sredu 25. aprila u 19 časova, a koncert u četvrtak 26. aprila u 20 časova, u Kulturnom Centru Rex u Beogradu (Jevrejska 16) uz besplatan ulaz.

Naoyki Manabe je aktivan kao kompozitor i gagaku muzičar, specijalizovan za takozvane usne orgulje “šo” i citru “gakuso”.

Šo je japanski muzički instrument, po načinu izrade sličan kineskom instrumentu šeng, smatra se pretečom orgulja. Sastoji se od 17 tankih bambusovih cevi, od kojih svaka na dnu ima metalni pisak, s tim što dve cevi ne proizvode nikakav zvuk. Govori se da zvuk instrumenta imitira zov feniksa, zbog čega i dve cevi imaju čisto estetsku funkciju, asociraju na krila feniksa. Instrument proizvodi zvuk tokom udaha i izdaha izvođača, omogućavajući mu dug period neprekinute izvedbe. Šo je jedan od tri primarna drvena duvačka instrumenta koji se koriste u tradicionalnoj japanskoj muzici, poznatoj kao gagaku.

Naoyuki Manabe redovno nastupa kao solista, svirajući šo, sa programima tradicionalne, ali pre svega nove, savremene muzike, gde izvodi između ostalih i svoje kompozicije.

Godine 2004. nagrađen je prvom nagradom na takmičenju interpretatora tradicionalne muzike (Hogaku) u Tokiju. Svojim brojnim koncertima Naoyuki Manabe želi široj publici da predstavi stare japanske instrumente, pre svega usne orgulje šo, njegove nove tehnike sviranja i izražajne mogućnosti instrumenta i ceremonijalnu gagaku muziku. Veliki broj savremenih kompozitora su pisali za šo i svoje kompozicije posvetili upravo njemu.

Od maja 2011. godine, Naoyuki Manabe boravi u Berlinu, gde je stipendista Agencije za kulturu pri Ministarstvu za obrazovanje vlade Japana (Bunkacho) i trenutno je “ambassador japanske kulture”. Proteklih godinu dana on drži koncerte i radionice širom Evrope i svojim angažmanom predstavlja evropskoj publici japansku tradicionalnu muziku, kao i savremena dela pisana za ovaj instrument. Na koncertima u Srbiji će premijerno izvesti i delo naše kompozitorke Jelene Dabić, koja živi i radi u Berlinu.

Koncerti:

11.05. Kulturni centar REX, 20.30, ulaz slobodan
Promo koncert – Paolo Angeli/Takumi Fukushima (Italija/Japan)

17.05. Kulturni centar REX, 20.00
Ultima Armonia (Srbija)
El Infierno Musical (Austrija/SAD/Australija)

18.05. Kulturni centar REX, 20.00
Tibor Szemzo (Mađarska)
Tetras (Švajcarska /Holandija)

19.05. Kulturni centrar Rex, 20.00
Sonore  – Brotzmann/Gustafsson/Vandermark (Nemačka/Švedska/SAD)
QUAT – Van Hove/ Vandeweyer/Blume/Lovens (Belgija/Nemačka)

19.05. Muzej Savremene Umetnosti, 23.00, ulaz slobodan
Svetlana Maraš (Srbija) plays Rekonstrukcija
Ken Vandermark  & Mats Gustafsson (SAD/Švedska) doing creative/free DJing

20.05. Kulturni centar REX, 20.00
Georg Wissel/Paul Lytton (Nemačka/Velika Britanija)
Michel Doneda/Jerome Noetinger/Thomas Lehn(Francuska/Nemačka) feat. Nenad Marković (Srbija)

21.05. Kolarac, 20.30
Fish in Oil (Srbija)
Atomic (Norveška/Švedska)

Radionice:

10-13. maj,  Vračarska bašta Centra za likovno obrazovanje “Šumatovačka”
Radionica iz Ciklusa kreativne mehanike “Muzika iz zupčanika”, u saradnji sa Asocijacijom „Karkatag“. Najbolji radovi ce biti izlozeni u koncertnim prostorima tokom trajanja festivala

19. i 20. maj, Visoka škola elektrotehnike i računarstva
Jeroen Visser & Tetras – ”Across notes, knobs and bars”

21. maj, Muzička škola „Stanković“
Paul Lytton/Georg Wissel

Cene kompleta festivalskih karata su 1250 dinara. Koncerti u Rexu koštaju 350 dinara po večeri, a koncertno veče na Kolarcu 350/450 dinara. Karte će biti u prodaji od 1. maja.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend