Koncerti

Vanesa Mej prvi put nastupila pred beogradskom publikom

Slavna violinistkinja Vanesa Mej, koja osvaja publiku širom sveta izvođenjem jedinstvenog i zanimljivog spoja klasike i rok muzike, nastupila je sinoć u Beogradskoj areni u pratnji svog rok benda i srpskih gudača iz orkestra "Metamorfozis".

Nekada poznata kao "čudo od deteta", a sada atraktivna i energična umetnica, čije nastupe prate naslovi poput "Džimi Hendriks na violini", "Oluja na svetskoj turneji", "Sirena žica", "Rok superstar na violini", prvi put se predstavila beogradskoj publici koja je pozdravila dugim aplauzom.

U intimnijoj atmosferi preuređenog prostora Beogradske arene, nekoliko hiljada gledalaca imalo je retku priliku da uživa u savršenom skladu roka i klasične muzike – gudača sa jedne strane, električne gitare, bubnjeva, klavijatura, perkusija sa druge.

Mej je muzičke granice pomerila sa 16 godina, kada je objavila svoj prvi pop album "Violin Player", ne samo formirajući neuobičajen miks klasičnog, pop, džez i tehno zvuka, već i svojim scenskim izgledom.

Ova harizmatična umetnica beogradsku publiku je pozdravila na srpskom sa "dobro veče" i zahvalila na pozivu.

"Veliko je zadovoljstvo biti ovde po prvi put. Toplina sa kojom ste me dočekali dovoljna je da budem srećna što sam došla u Srbiju", istakla je šarmantna 32.godišnja violinistkinja poreklom iz Singapura.

Ona je zahvalila posetiocima na strpljenju prvih pola sata, koliko je kasnio koncert zbog tehničkih problema.

Nakon dinamičnog uvoda i čuvene melodije "Storm" sa njenog istoimenog albuma, inspirisana Vivaldijevom kompozicijom "Četiri godišnja doba", Mej je usporila i okrenula se romantičnijim kompozicijama.

Ubrzo je klasičnu violinu zamenila električnom, a dominaciju scenom preuzeo je rok bend, da bi se nakon pauze repertoar uglavnom oslanjao na klasičnu muziku, uz primese zvuka električne gitare, perkusija i klavijatura, a virtuoznost mlade violinistkinje je došla do najvećeg izražaja.

Energična Mej je sve vreme šetala scenom, svirala klečeći ili sedeći na ivici bine, a kao što je na početku najavila, predstavila je publici različite muzičke stilove i "prošetala" kroz više zemalja, pa se pored, na primer, kompozicija Vangelisa i Marksa Bruha, našao i latino ritam.

Za kraj, na oduševljenje publike, izvela je "Tokatu i fugu" Johana Sabastijana Baha, u svom specifičnom aranžmanu. Reč je o njenom prvom singlu iz 1995. godine, zahvaljujući kome je proputovala svet i pokazala da violina može da se uklopi u modernu muziku.

Aplauz nije prestao dok se Mej nije vratila na bis.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend