Puls grada

„Arsenik i stare čipke“ premijerno 18. februara

Amatersko pozorište “Milivoje Živanović“ privodi kraju pripremu nove predstave. Komad američkog pisca Džozefa Keselringa „Arsenik i stare čipke“ premijerno će biti izveden pred požarevačkom publikom u četvrtak, 18. februara.

Komad je napisan 1939. godine, a prvi put je u pozorištu odigran 1941. i za tri godine je uzveden 1444 puta.

Širu popularnost je stekao zahvaljujući filmskoj adaptaciji u režiji Frenka Kapre sa Kerijem Grantom u jednoj od glavnih uloga i taj se film danas smatra jednim od klasika holivudske komedije 1940-ih.

Ova crna komedija je veoma uzbudljiva trilerska priča koja prati Mortimera Brustera, pozorišnog kritičara koji prezire pozorište. On mora da izađe na kraj sa svojom ludačkom ubilačkom familijom i sa policijom. Njegovu porodicu čine dve divne tetke dobročiniteljke za koje se ispostavlja da ubijaju ljude iz plemenitih motiva, kako bi ih spasle muka ovoga sveta. Ostatak familije čine dva brata, od kojih jedan veruje da je Tedi Ruzvelt i kopa Panamski kanal u podrumu porodične kuće, koji služi kao grobnica za tetkine žrtve.

„Komad je napisan tako da može da se izvodi kao triler i kao komedija, ali smo se mi odlučili za izvođenje kojim ćemo nasmejati publiku” kaže za „Puls grada“ Siniša Stanković, čiji je ovo rediteljski debi. “Inače, drama je inspirisana stvarnim događajem u kome je gospođa Ejmi Giligan zaista uzimala podstanare, obećavala doživotnu negu, a potom ih ubijala i uzimala njihove penzije“, objašnjava Stanković.

U predstavi „Arsenik i stare čipke“ igraju Bojan Nikolić, Marija Vajner, Vesna Rajković, Zoran ŽIvković, Dragiša Živadinović, Goran Jovanović, Vladimir Velkoviski, Bojan Tasić, Novica Stojićević, Marko Bošković, Marija Perić, a jedna od uloga pripala je i reditelju Siniši Stankoviću.

“Ekipa je podmlađena”, kaže Marija Vajner, koju ćemo gledati u jednoj od glavih uloga u predstavi. “Tu je troje novih glumaca, ali i dvoje najstarijih glumaca u požarevačkom pozorištu, Vesna Rajković i Dragiša Živadinović, koji su na pozorišnim daskama duže od 40 godina”.  

Premijera predstave zakazana je za 18. februar, a prva repriza se poklapa sa izvođenjem drugog takmičarskog dana Festivala “Milivojev štap i šešir”.

Treće izvođenje se planira za drugu polovinu marta i to u Velikoj sali Centra za kulturu, koja bi do tada trebalo da bude rekonstruisana.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend