Puls grada

Izložba o logorašima na Vojnoj akademiji

Izložba "Logor Banjica 1941-1944 – zatočenici iz Požarevca i Braničevskog okruga", Istorijskog arhiva Požarevac i Istorijskog arhiva Beograd, postavljena je u centralnom holu Vojne akademije u Beogradu, povodom obeležavanja Dana Vojne akademije Univerziteta u Beogradu.

Izložba je svečano otvorena 15. marta 2018. godine, u prisustvu visokih vojnih zvanica na čelu sa rektorom Univerziteta odbrane general-majorom prof.dr Mladenom Vuruna.

Izložbu je otvorio pukovnik prof. dr Miroslav Talijan, načelnik Vojne akademije u Beogradu, a na otvaranju je govorila i dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva Požarevac i koautorka izložbe.

Izložbu su posetilii gosti na svečanosti obeležavanja Dana Vojne akademije u Beogradu, 16. marta 2018 – predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, profesori i saradnici Univerziteta odbrane, kao i brojni saradnici i prijatelji Vojne akademije.

Izloženo je 78 arhivskih dokumenata i fotografija na panoima, 17 eksponata u vitrinama, 4 makete knjiga pritvorenika Banjičkog logora na stalcima, monitor sa blokovima fotografija i faksimilima dokumenata pripadnika nemačkih i srpskih kvinsliških predstavnika vlasti, fotografije spoljašnjeg izgleda logora i unutrašnjosti, sa snimcima hodnika, vrata soba i krvavog stepeništa, fotografije zatočenika sa područja Požarevca i Braničevskog okruga, fotografije asanacije terena (strelište u Jajincima) i fotografije akshumacije, identifikacije i sahrane žrtava logora Banjica.

Izložba gostuje na Vojnoj akademiji u Beogradu do 30. marta 2018.godine.

 

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend