Puls grada

Kako su se u Požarevcu školovale generacije u 19. veku

U čast 285 godina osnovnog školstva u Požarevcu, Istorijski arhiv Požarevac je u Galeriji savremene umetnosti priredio izložbu "Osnovno školstvo u Požarevcu, 1815-1882."

Ova izložba oslikava školske prilike u Požarevcu, koje su bile pouzdan pokazatelj duhovnog stanja u društvu, ekonomskih mogućnosti opštine i države, prisutne stalne štednje, položaja učitelja, odnosno sagledavaju se prilike u kojima su radile škole i otkriva dramatična posledica zapuštenosti koja nije mogla biti kompenzovana napretkom u drugim oblastima života društva i pojedinaca, iako su učitelji bili nosioci kulturnog razvoja opštine i države.

“Značaj ovog arhivskog projekta nije samo u tome što je svojevrsni spomenik rada osnovne škole, već predstavlja dragoceni izvor podataka ne samo o školi, njenom rastu i razvoju, već i uticaju ideologije i politike na školu i prosvetni sistem, na buduće učitelje, koji će svojim radom obrazovati neke nove generacije“, kaže dr Jasmina Nikolić, direktor Istorijskog arhiva Požarevac.

Po njenim rečima, izložba „Osnovno školstvo u Požarevcu 1815-1882.“ i prateće publikacije daju doprinos zaštiti i korišćenju kulturnog nasleđa i održivom razvoju, promociji arhivske građe kao kulturnog dobra, obezbeđuju uslove za dostupnost sadržaja javnosti, ali imaju značaj za razvoj i unapređenje arhivske struke i postavljanja novih naučnih rezultata.

Na panoima je prestavljena zakonska regulativa, nadzor nad školama, udžbenici za osnovne škole, osnivanje ženskih škola i finansiranje i položaj učitelja u društvu.

„Okrećući se ka prošlosti u njoj pronalazimo ona progresivna htenja i poduhvate čiji se smisao proverava i shvata u sadašnjosti. Istorija školstva je svojevrsna istorija kulture, koja osvetljava stvaralačke snage ovog područja“, ističe autor izložbe Nataša Milošević Dulić.

Izložbu je otvorila dr Slavica Đukić Dejanović, ministar bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Izložbenu postavku prati vituelna izložba i set razgednica, a pred publikom će u Galeriji biti do 4. decembra.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend