Puls grada

Torba će biti lakša, ali će rad i učenje biti teži

Ukoliko bude usvojen predlog da udžbenici budu svedeni na manji broj strana, a radne sveske “uklonjene” iz nastave, kako će to uticati na kvalitet rada sa decom? “Bićemo u problemu”, kaže za “Puls grada” Nataša Nikolić Gajić, predsednik Saveza učitelja i učitelj OŠ “Kralj Aleksandar I” u Požarevcu.

“Kada smo dobili informaciju o predlogu Zavoda za unapredjivanje obrazovanja i vaspitanja Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Savez učitelja, koji ima 10.000 članova i preko 50 lokalnih uzdruženja, sproveo je anketu u kojoj su se učitelji izjasnili da im je radna sveska neophodna za rad. Oni kažu da im je radna sveska čak na prvom mestu, a udžbenik na drugom. To je potpuno logično, naroćito kod mlađeg školskog uzrasta jer vi tu dobijete učenika sa šest i po godina, dete koje upravo kroz rešavanje primera uči da dolazi do saznanja. Naravno i udžbenik je neophodan, jer se tu usvajaju različiti sistemi učenja. Prema anketi, više od 80% učitelja kaže da je radna sveska neophodna. Takodje, i sada kad imamo radnu svesku štampamo dodatne materijale za decu. Kada bismo ukinuli radne sveske, kolika bi tek onda bila potreba za dodatnim materijalom?”, kaže Nataša Nikolić Gajić.

“Zabrinjavajuće je što u ovoj anketi čak 73% učitelja kaže i da iz sopstvenih sredstava finansira taj dodatni štampani materijal. Oko 40% njih kaže da to radi u potpunosti samostalno, znači plaća i papir i fotokopiranje, a ostatak do 73% kaže da škola obezbedjuje umnožavanje, ali da sami kupuju papir što svakako predstavlja izdatak za učitelje i govori o tome koliko se malo ulaže u obrazovanje u svakom pogledu”, objašnjava Nikolić Gajić.

“U predlogu nije jasno definisano za sve predmete da li će udžbenici biti radni ili ne. Ako udžbenici ostanu neradni, da se u njima samo čita i eventualno podvlači, a da nema prostora za vežbanje i ukinu se radne sveske bićemo u problemu. Ako užbenici postanu radni, a to podrazumeva da sadrže i zadatke onda je to bolja varijanta, ali se javlja nova prepreka u vidu ograničenog broja stranica udžbenika.

Dakle, čini mi se da nisu sagledani svi aspekti stanja u obrazovnim institucijama i da je predlog sigurno imao dobru nameru, ali da mora mnogo toga drugog da se sredi, da bi se on eventualno usvojio. U najkraćem, u ovom trenutku učiotelji se sa ovakvim predlogom ne slažu.

Zatečeni smo činjenicom da nismo uopšte konsultovani, ne samo učitelji već ni jedno stručno društvo i mislim da svi zajedno treba da sednemo, popričamo i dodjemo do najboljeg rešenja”, zaključuje Nataša Nikolić Gajić.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend