Kultura

67. Martovski festival od 25. do 29. marta

Martovski festival – 67. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan od 25. do 29. marta u Domu omladine Beograda, koji je i organizator događaja.

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu i ove godine trajaće 5 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija.

Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori sa gostima festivala, master-klasovi i drugi prateći programi.

Novi umetnički direktorki Martovskog festivala je Dejan Dabić, dugogodišnji urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra, scenarista, reditelj i publicista.

Do 20. februara u toku je konkurs za prijavu filmova za takmičarsku selekciju 67. Martovskog festivala, a prijavljivanje se vrši isključivo preko sajta www.martovski.rs.

O filmovima koji će ući u takmičarski program ovogodišnjeg festivala odlučivaće selekciona komisija u sastavu: Milan Nikodijević (reditelj, scenarista i producent), Vladimir Šojat (filmski i TV montažer, filmski autor i video umetnik) Nikola Majdak mlađi (snimatelj, animator, reditelj i predavač) kao i Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala i Dragan Nikolić (reditelj, urednik filmskog programa Doma omladine Beograda).

I ove godine selektovana ostvarenja će se takmičiti za Grand Prix festivala u pojedinačnim katagorijama za kojе su prijavljeni, a na Martovskom festivalu dodeljuju se i strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku.

Pored takmičarskog, 67. Martovski festival imaće i bogat revijalni filmski program podeljen u celine “Svetska panorama“ i “Regionalna panorama“, a ovom prilikom organizatori najavljuju prve projekcije i goste.

Istaknuti srpski autor animiranih filmova Borislav Šajtinac, koji živi i radi u Francuskoj, kao član žirija biće gost 67. Martovskog festivala, a njegov kratki animirani film “Kad oružje govori“ (Quand les armes parlent, Francuska, 2019, 6’6”) imaće svetsku premijeru u Beogradu, u okviru programske celine “Svetska panorama“.

Iz regiona nam u goste stiže poznati hrvatski reditelj i scenarista Branko Schmidt, čiji će film “Prvi do srca – Ivo Gregurević“ (Hrvatska, 2019, 51′) imati srpsku premijeru na 67. Martovskom festivalu.

Nedugo nakon smrti Ive Gregurevića HRT je donela odluku da producira biografski dokumentarac o životu i delu velikana hrvatskog glumišta, a rad na filmu trajao je oko 9 meseci.

Martovski festival obnovio je  nekadašnju saradnju sa Festivalom u Klermon Feranu, jednim od najznačajnijih festivala kratkometražnog filma na svetu.

Beogradska publika će biti u prilici da vidi ekskluzivan izbor ostvarenja sa ovogodišnjeg i prethodnih izdanja ovog festivala, uz gostovanje Marie Pujo-Gay  iz organizacionog odbora, koja će predstaviti filmove i biti mentorka u programu radionica našeg festivala.

Jedna od brojnih radionica na ovogodišnjem Martovskom festivalu biće posvećena kratkometražnom filmu, u okviru koje će mentori razmatrati projekte prijavljenih učesnika i davati im korisne savete i smernice.

Poseban fokus biće na mentorskom radu sa studentima Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Akademije umetnosti u Beogradu, kao i sa studentima filmskih akademija iz Novog Sada i Banjaluke.

U okviru tribinskog programa, kao i obično govoriće se o važnim i aktuelnim temama, a za sada najavljen je razgovor posvećen festivalima dokumentarnog i kratkometražnog filma iz Srbije i regiona.

Martovski festival tradicionalno je mesto susreta filmskih autora iz zemlje i inostranstva, producenata, distributera i predstavnika renomiranih filmskih festivala, novinara i kritičara, studenata i profesionalaca. To je mesto za promociju dokumentarnog, animiranog, kratkometražnog i eksperimentalnog filma, platforma za inspiraciju i razvoj novih ideja, kao i prilika za domaću publiku da pogleda uzbudljive, pažljivo odabrane aktuelne naslove, koje inače nema prilike da vidi u bioskopskoj ponudi.

Cena ulaznica ista je kao i prošle godine, 200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd. Organizator festivala je Dom omladine Beograda.

Pokrovitelji festivala su Grad Beograd, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije.

Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend