Kultura

Barenboim nominovan za Nobela

Argentinsko-izraelski dirigent i pijanista Danijel Barenboim nominovan je za ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir za korišćenje muzike u uspostavljanju mira na Bliskom istoku.

Ceremonija dodele nagrade biće upriličena 17. avgusta na Akademiji za književnost u Buenos Ajresu, preneli su francuski mediji.

Barenboim je najviše poznat po tome što je muzikom pomirio Izrael sa svojim susedima i 1999. godine sa prijateljem Edvardom Sedom, polu Palestincem, polu Amerikancem, osnovao orkestar "Vest Ist Divan orkestra".

U orkestru sviraju izraelski, arapski i muzičari svih drugih nacija. Godine 2005. godine je sa orkestrom svirao u gradu Ramali, gradu na Zapadnoj obali, a od 1992. godine je na čelu Državne opere u Berlinu.

Barenbim je rođen u Buenos Ajresu 1942. godine, a roditelji su mu bili Jevreji ruskog porekla. Ima špansko i palestinsko državljanstvo.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend