Kultura

Belgijske predstave otvaraju i zatvaraju 53. Bitef

U Flamanskom institutu za kulturu Kunstenpunt u Briselu održana je centralna međunarodna promocija 53. Bitefa, na kome će učestvovati i dve predstave belgijskih i vodećih evropskih umetnika, reditelja Mila Raua i koreografa plesne kompanije Ultima vez Sepa Bajensa.

Ovogodišnji Bitef biće otvoren Rauovom predstavom Orest u Mosulu 18. septembra a zatvoren 25. septembra Bajensovom predstavom Pozvani, najavio je umetnički direktor festivala Ivan Medenica i istakao da su te dve predstave noseće i za tematsku/društvenu i za umetničku liniju koncepta 53. Bitefa.

Prema rečima Medenice, tematska linija 53. Bitefa je sveopšti raspad, entropija zajednice/društva u savremenom svetu, te ispitivanje mogućnosti njene obnove.

„Glavni program Bitefa opisuje luk od predstava koje tematizuju raspad prevashodno političke zajednice (ali i porodice, i ljubavnih/partnerskih odnosa) do onih koje pokušavaju da ponude alternativu“, rekao je Medenica i istakao da se ta alternativa svodi na obnovu humanističkih vrednosti.

Noseća predstava tog dela Bitefa je je Rauov Orest u Mosulu, rađen po Eshilovoj Orestiji.

Medenica je na promociji Bitefa rekao i da će umetnička linija koja je, pored tematske, uvek noseća osovina glavnog programa, na 53. Bitefu, biti tzv. „imerzivno pozorište“ – ono u kojem se briše razlika između scene i gledališta, izvođača i gledalaca, u kojima publika „uranja“ u svet scene.

„Jedna pretpostavka koju želimo da ispitamo na 53. Bitefu jeste da li sama forma imerzivnog teatra, to što izvođači i gledaoci grade zajedničke prostorne, telesne i energetske odnose i situacije, može da bude alternativa društvu/zajednici baziranoj na sebičnosti, nesolidarnosti, nasilju…“, rekao je Medenica.

U tom delu programa noseća je predstava Pozvani, Sepea Bajensa, u produkciji čuvene kompanije Ultima vez iz Brisela u kojoj, kako je rekao Medenica, gotovo do kraja predstave ne znamo ko su sve izvođači.

„Shvatamo da je neko izvođač tek kad nama ili drugome priđe, pogleda u oči, pruži ruku i pozove da zajedno… ležimo, pravimo različite prostorno-koreografske konfiguracije i tako se oslobađamo stega, iskušavamo odnose poverenja, solidarnosti, podrške, kolektivnog rada, tj. kreacije“, objasnio je Medenica.

Autor predstave Pozvani, koreograf Bajens, rekao je na skupu da se na njegovim predstavama na bini ponekad nađe i 150 ljudi, iako izvođača zapravo ima samo 15 i to starosti od 12 do 95 godina.

Bajens je kazao da mu je cilj da izbriše razdaljinu između izvođača i publike, „da postepno grade zajednicu“ i u krajnjem da se „pozorište vrati ljudima“.

Preko video-bima skupu se obratio i Milo Rau, koji je istakao zadovoljstvo zbog toga što će ove godine biti na Bitefu.

Umetnički direkror Bitefa rekao je i da će publika u okviru glavnog programa moći da vidi predstave iz zemalja van Evrope, najkvalitetnija domaća i regionalna ostvarenja, ali i, tradicionalno, produkcije vodećih evropskih pozorišta.

Inače, predstave iz Belgije poslednjih godina su, sudeći prema oceni publike i stručne javnosti, ali i po interesovanju medija, bila među najzapaženijima.

Medenica se na skupu našalio da su belgijske predstave toliko dobre da su mogle da popune i ceo festival.

Skupu su prisustvovali i predstavnici evropskih pozorišnih mreža Međuanrodne mreže za savremene izvođačke umetnosti (IETM) i Evropske asocijacije festivala (EFA), kao i ambasadorka Srbije u Briselu Marina Jovićević.

Za 52 godine Bitefa, od 1967. do 2018, odigrano je više od 700 predstava, od toga 18 belgijskih.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend