Kultura

Dodeljene nagrade u Kanu: „Parazit“ dobio Zlatnu palmu

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Emili Bičam, za film "Mali Džo", a posebna nagrada žirija dodeljena je za filma "To mora biti raj" (It Must Be Heaven), reditelja Elije Sulejmanija.

Završen je još jedan Međunarodni filmski festival u Kanu, a glavna nagrada Zlatna palma dodeljena je za film „Parazit“ (Parasite), južnokorejskog reditelja Bong Džun-hoa.

Nagradu za najbolju režiju dobila su braća Darden za film „Mladi Ahmed“ (The Young Ahmed, kao i film „Portret devojke na vatri“ (Portrait Of The Lady On Fire), čiji je scenario nagrađen najboljim na festivalu.

Film „Parazit“, crna komedija sa elementima trilera istražuje dinamiku društvene klase. „Pisao sam scenario za film u ćošku jednog kafića i osluškivao buku koju su pravili ljudi“, rekao je reditelj Bong i dodao „to me je stimulisalo.“

Film dvostrukih Kanskih laureata braće Darden „Mladi Ahmed“ govori o radikalizaciji i o belgijskom tinejdžeru koji pravi zaveru sa ciljem da ubije svog učitelja nakon što prihvati ekstremističko tumačenje Kurana.

Belgijski duo, braća Žan-Pjer i Lik Darden prave potresne, dramski zaokružene priče o ljudima koji žive u svetu kojem ne pripadaju. Poznati su po filmovima: „Dva dana, jedna noć“, „Rozeta“, „Lornina ćutnja“, „Dečak s biciklom.“

Ovi filmovi zauzeće istaknuto mesto na predstojećim domaćim festivalima kao što su Festival autorskog filma i beogradski FEST.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend