Kultura

Džejn Ostin loša u gramatici i pravopisu

Britanska književnica Džejn Ostin, hvaljena zbog izvanredne proze, ustvari je bila veoma slaba u gramatici i pravopisu tako da su njeni rukopisi zahtevali ozbiljne lektorske intervencije, pokazalo je jedno novo istražavanje.

"Opšte je mišljenje da je Džejn Ostin imala savršen stil, njen brat Henri izrekao je 1818. čuvenu rečenicu da je ‘sve izlazilo gotovo iz njenog pera’ a mnogi i danas dele to mišljenje", navela je Ketrin Saderland, profesorka na Univerzitetu u Oksfordu.

"Neobjavljeni rukopisi Džejn Ostin na više načina uništavaju njenu reputaciju o savršenosti: vide se mrlje, precrtavanja, nered. Ona je kršila većinu pravila dobrog pisanja engleskog jezika".

"To navodi na pomisao da je neko drugi bio veoma umešan u proces unošenja ispravki u rukopis pre nego što je objavljen kao knjiga, a iz pisama koja su razmenjivali njen izdavač i njen urednik Vilijam Giford vidi se da su bili svesni njenog neurednog stila i razmenjivali mišljenje kako bi Giford mogao da ga ispravi", dodala je Ketrin Saderland.

Saderland smatra i da njena otkrića ne bi trebalo da naškode reputaciji književnice koja je umrla malo poznata 1817. u 42. godini, ali je vremenom postala jedna od omiljenih britanskih autora. Rukopisi Džejn Ostin biće dostupni u ponedeljak onlajn na sajtu www.janeausten.ac.uk, kao rezultat trogodišnjeg projekta da se digitalizuje njen neobjavljeni opus.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend