Kultura

Film Ivana Markovića i Vu Linfenga na Berlinskom festivalu

Novi film autora Ivana Markovića i Vu Linfenga "Od sutra počinjem da" biće premijerno prikazan na 69. Berlinskom festivalu, u programu Forum, saopštio je Filmski centar Srbije.

Kombinujujući igrane i dokumentarne elemente, film prati svakodnevnicu migrantskog radnika u kineskoj prestonici. Uz minimalna sredstva i s malom ekipom, film je snimljen prošlog leta u Pekingu i predstavlja nemačko-kinesko-srpsku koprodukciju. 

Ovo je prvo dugometražno ostvarenje autora koji su prethodno zajedno realizovali kratki film „Bela ptica“, takođe premijerno prikazan na Berlinskom festivalu 2016, u sekciji kratki filmovi. Ivan Marković i Vu Linfeng takođe potpisuju i produkciju filma, a na scenariju su sarađivali s Tanjom Šljivar, dramskom spisateljicom i novom direktorkom Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. 

U glavnoj konkurenciji ovogodišnjeg Berlinala naći će se i film „Bila sam kod kuće“ rediteljke Angele Šanelek, u kojem je Ivan Marković bio direktor fotografije. 

Prema rečima autora, „Od sutra počinjem da“ prati dnevni ritam migrantskog radnika u Pekingu, i oslikava stanje rastrzanosti između želja i mogućnosti. 

Poput miliona Kineza koji migriraju iz ruralnih sredina u velike gradove u nadi da će osigurati bolju budućnost, protagonista filma Li je zarobljen u dnevnoj radnoj rutini, bez izgleda da je promeni. Istovremeno, grad u kome živi neprestano raste, razvija se i postaje sve dalji od njega, kao obilje mogućnosti koje nikad neće moći da istraži. 

Film kombinuje igrane i dokumentarne elemente. Sniman je na autentičnim lokacijama s neprofesionalnim glumcima koji pripadaju portretisanom miljeu. Kroz intimni fokus na glavnog protagonistu, film posmatra odnos između pojedinca, grupe i arhitekture u urbanoj sredini koja serapidno žiri. Projekat su podržali Fondacija Boš, Univerzitet umetnosti u Berlinu KKWV i Marsen Studios.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend