Kultura

Kreće trka za „Zlatnu palmu“: Počinje 72. Međunarodni filmski festival u Kanu

Festival će otvoriti ostvarenje "The Dead Don't Die" (Mrtvi ne umiru) američkog nezavisnog reditelja Džima Džarmuša.

U Kanu u utorak 14. maja počinje 72. Međunarodni filmski festival na kojem će se do 25. maja 21 film takmičiti za glavnu nagradu Zlatnu palmu.

Džarmuš je 1984. godine dobio Zlatnu palmu za film „Čudnije od raja“. Novi film reditelja će se takođe takmičiti za Zlatnu palmu.

Na festivalu se ove godine očekuju brojne zvezde, među kojima Kventin Tarantino, čiji je film u trci za glavnu nagradu, kao i glumci Leonardo Dikaprio, Bred Pit, Izabel Iper, i muzičari Igi Pop, Tom Vejts, Elton Džon i Bono Voks.

Velikan francuske kinematografije Alen Delon, čiji su odnosi sa organizatorima festivala godinama bili burni, doći će da primi počasnu Zlatnu palmu za životno delo.

Američki glumac Silvester Stalone takođe će doći na filmski festival, gde će ekskluzivno prikazati snimke petog nastavka serijala „Rambo“ na specijalnoj projekciji priređenoj kao omaž glumcu.

Zaštitno lice festivala sa glavnim posterom na ulazu u zdanje u kome se održava filmska smotra, ove godine je francuska rediteljka Anjes Varda, koja je preminula u martu ove godine.

Glavnu nagradu će uručiti žiri čiji je predsednik meksički reditelj Alehandro Gonzales Injaritu.

U žiriji će biti između ostalih američka glumica El Fening, francuski autor stripova Enki Bilal i reditelji iz Grčke i Francuske, Jorgos Lantimos i Roben Kampijo. Zlatnu palmu je prošle godine dobio film „Kradljivci“ (Shoplifters) japanskog reditelja Hizokazua Kore-ede.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend