Kultura

Laguna najbolji izdavač 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga

Na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji je u toku, za najboljeg izdavača proglašena je izdavačka kuća "Laguna". U užem izboru bile su i izdavačke kuće "Arhipelag", "Klio", "Geopoetika" i "Službeni glasnik".

Na sajtu SEEcult.org objavljeno je da su za izdavački poduhvat ravnopravno nagrađeni deseto kolo edicije “10 vekova srpske književnosti” Matice Srpske iz Novog Sada i “Prozna dela srpskih naučnika” Službenog glasnika i Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” iz Beograda.

“Laguna” je proglašena izdavačem godine uz obrazloženje žirija da je ove godine na Sajmu prisutna sa više od 4.000 naslova, od kojih 80 novih, a u prethodnih 12 meseci objavila je 372 nove knjige.

U obrazloženju žirija je navedeno da “Laguna” “sledi svoju dugogodišnju tradiciju i podjednako promoviše domaće i strane pisce, a ima i niz zasebnih edicija vrednih pažnje, od popularne nauke, klasika do literature za decu i mlade”.

“Posebna zasluga za popularizaciju knjige jeste kontinuirano otvaranje knjižara širom Srbije, čime ‘Laguna’ zajedno sa nekoliko drugih, donekle uspeva da popuni prazninu… nastalu posle nestanka velikih državnih izdavačkih i knjižarskih kuća krajem 20. veka”, naveo je žiri i pohvalio Lagunu i zbog promovisanja kulture čitanja “organizovanjem niza korisnih manifestacija kao što je ‘Noć knjige’ “.

Protekle godine Lagunini autori su dobili najvažnije domaće i strane književne nagrade: Ninovu nagradu, Vitalovu, Nagradu Politikinog zabavnika i druge. Nobelova nagrada za književnost ove godine pripala je Peteru Handkeu, čiji je roman „Veliki pad“ nedavno objavila Laguna, dok je nova dobitnica Bukerove nagrade Margaret Atvud, koja je deo Lagunine književne produkcije već 15 godina.

U žiriju 64. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga bili su Dragan Simeunović, Jasmina Ninkov, Miljurko Vukadinović, Zorana Opačić i Marina Vulićević.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend