Kultura

Lice Srbije u „Igri prestola”

Planetarno popularna serija „Igra prestola” (Game of thrones – GOT), koju neki nazivaju i najboljom svih vremena, ovih dana je po treći put trijumfovala na dodeli nagrada „Emi”. Nekako istovremeno, društvenim mrežama je počeo da kruži tekst sajta „Fensajded” (FS), u kojem su likovi koje je stvorio Džordž R. R. Martin „upareni” sa 51 evropskom državom.

Komplikovan svet GOT-a, s likovima koji nisu crno-beli, zapravo jeste naš svet: različiti karakteri, kulturološke i religijske razlike, vojne i političke bitke za dominaciju. Autorka ove (ne)ozbiljne analize pregledala je istoriju određene zemlje, njene prirodne karakteristike, ono po čemu je prepoznatljiva u svetu, odlike naroda… i upoređivala s karakterom likova iz GOT-a i izmišljenim zemljama iz kojih dolaze. Pogledajmo u toj podeli kako je opisana Srbija, a kako naše prve komšije. Bez obzira na to kako ova analiza delovala površno, zanimljivo je videti kakav je imidž pojedinih država u svetu, a naš je, pa – dobro smo prošli.

Naša zemlja poistovećena je s jednim od omiljenih likova „Igre prestola” – ponosnom, borbenom, nezavisnom Arjom Stark. Arja, navodi se u ovom tekstu, jedan je od najvoljenijih likova GOT-a: „Čak i kada loše momke secka na komade – ne možemo a da ne navijamo za nju.” Ona je brza, trenirala je od malih nogu sa svojom braćom, vrlo vešta s mačem i u stanju je da se u borbi suprotstavi i zastrašujućoj Brijani od Tarta.

„U modernom svetu, jugoistočna evropska zemlja Srbija poznata je po teniserima poput legendarnog Novaka Đokovića, koji vešto barata reketom, kao Arja mačem. Da živi u današnjem svetu, ona bi sigurno izabrala teniski teren kao svoju arenu…” U drugom delu teksta, napominje se da Arja „krvlju rešava problem s onima koji joj stanu na put” i da se „ne plaši da oduzme živote onima za koje smatra da su loši momci”.

U jednoj sličnoj analizi, koja je urađena pre ove, u kojoj su likovi GOT-a upareni s 50 američkih država, Arja Stark je opisana kao Zapadna Virdžinija – pre svega nezavisna država, uz dodatak da niko na početku knjige ili serijala nije ni naslutio koliko će daleko da dogura i kolike će sve transformacije da prođe.

Crnoj Gori je dodeljen lik nemilosrdnog plaćenika Brona. Opisana je kao zemlja poznata po divnim plažama i zalivima poput Boke kotorske. Nije neobično da se negde duž obala Crne Gore sretnu planetarno popularne zvezde iz sveta glume, sporta, zabave, a sve to čini ovu zemlju mestom u kojem bi živeo Bron, ambiciozan i nemilosrdan lik koji mašta o svom dvorcu, želi da se izdigne iz svog socijalnog statusa i ne bira sredstva da to postigne.

Sloveniji odgovara lik Joraha Mormonta, koji je beznadežno zaljubljen u Deneris: romantična zemlja bogata šumama i vinogradima, Slovenačkom rivijerom i glavnim gradom Ljubljanom, čiji naziv se na engleskom grubo prevodi kao „The loved one”. Poznata je i po Bledu, jezeru s crkvom do koje se stiže nakon 99 stepenika, a običaj je da mladoženja nosi mladu prilikom venčanja sve do vrha gde je crkva.

Bosna i Hercegovina je Tion Grejdžoj: reč je o liku koji je s mračne strane u drugoj sezoni završio kao heroj koji u sedmoj sezoni predvodi nemoguću misiju spasavanja svoje sestre. I BiH, poput Tiona, gradi svoju „povratničku priču” zemlje koja je oblikovana užasima rata i koja ponovo uči da živi normalnim životom.

Makedonija je Davos Sivort. Napominje se da je ovo zemlja u kojoj se nalazi jedno od najstarijih jezera na svetu (Ohridsko, četiri miliona godina) i najdublja podvodna pećina (Vrelo, 77 metara), zemlja u kojoj je, kako navode u članku, izmišljena ćirilica. U jednoj od scena GOT-a, Davos uči da čita i muči se sa slovima koji zvuče baš kao ćirilica. On je kao i Makedonci vredan, s velikom željom da uči, ali nema prilike da se mnogo odmara. Zaslužio je odmor u Makedoniji.

Poznato je da su u Hrvatskoj snimljene brojne scene iz serije, a klima odgovara rodnom mestu Elarije Sand. Ovo je jedna od najtoplijih zemlja u Evropi, sa po 13 sati sunca u toku dana, a turistima su na raspolaganju razne atrakcije od amfiteatara do prvoklasnih plaža. Hrvatska, međutim, kao i Elarija ima svoju mračnu stranu, navodi se u ovom tekstu i uprkos borbi za nezavisnost nije imala prilike da duže uživa u njoj.

A da fanovima ne ostanemo dužni, evo kako su upareni i neki od glavnih likova. Turskoj je pripala uloga Deneris Targarjen, jedne od najmoćnijih žena u svetu popularne fantastike, koja je uspela da se izdigne iz pepela (i bukvalno) do kraljice, polako gradeći armiju kojom će vladati svetom. Iako se žene u Turskoj susreću s brojim preprekama, životna priča Deneris isuviše podseća na priču o Otomanskom carstvu.

Glavna zlica – kraljica Sersei je poistovećena s Francuskom. Sersei u gotovo svim scenama drži pehar s vinom, život na visokoj nozi je njeno prirodno okruženje, a kao i Francuzi prema strancima je hladna, čak i neprijatna. O sebi ima visoko mišljenje i ne interesuje je kako je vide drugi. Najteže je bilo odabrati zemlju koja odgovara slojevitom karakteru Džona Snoa. Izabran je Island, zemlja koju zovu „zemljom leda i vatre” (kombinacija iz koje je rođen Snou), a poznato je da je GOT snimljen na osnovu serije knjiga R. R. Martina, pod nazivom „Pesma leda i vatre”.

Za kraj izdvajamo Grčku, kojoj je dodeljen lik Neda Starka, voljenog heroja, koji strada zbog pogrešno donete odluke. Nema osobe koja nije u šoku posmatrala bolni pad i smrt dobrog, pravednog kralja, brižnog oca i voljenog supruga, koji se borio za svoj narod i svoju porodicu, spreman da se žrtvuje za opšte dobro i pravedan cilj. Sve odlike prave grčke tragedije.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend