Kultura

Mladi sveta prave filmove o Srbiji

Propagiranje multikulturalnosti sve češće se čuje, pogotovo među političarima, mada mnogima nije sasvim jasno kako je s reči prevesti u delo. Činjenica je da svet postaje globalno selo, ali je činjenica i da multikulturalnost svet spasava od uniformisanosti. U cilju afirmacije multikulturalnosti kroz filmsko stvaralaštvo mladih, od 11. do 29. avgusta 2011. godine u Požegi će biti održan 6. međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija 2011“.

Tokom kampa, dvadeset studenata filmskih akademija iz sedamnaest zemalja snimiće četiri dokumentarna filma na temu „Art dijalog". Istovremeno sa produkcijom filmova, biće održane prezentacije zemalja koje imaju učesnike u kampu, izložbe, književne večeri, radionice…

"Učesnici kampa, podeljeni u četiri ekipe, snimaće dokumentarne filmove na teritoriji Čačka, Užica, Kosjerića i Požege. Svake godine je drugačija tema. Ove je art dijalog. Studenti su već putem interneta u kontaktu s našim vodičima zaduženim da im izlože potencijalne priče. Po dolasku, imaju dva dana da se opredele za neku od ponuđenih, a nakon što ih snime, sele se u montažu. Njihovi filmovi biće premijerno prikazani u Požegi 27. avgusta, a dan kasnije u Beogradu, 28. avgusta, u Dvorani Kulturnog centra Beograd" kaže reditelj Dejan Petrović, direktor Nezavisnog filmskog centra „Filmart", koji je organizator ovog sve pupularnijeg festivala.

Istovremeno sa montažom filmova, od 20. do 26. avgusta, u Gradskoj galeriji Požega biće realizovani programi „INTERface" i „INTERscreen". Tokom programa „INTERface", učesnici će predstaviti kulturu svojih zemalja. Program „INTERscreen" podrazumeva projekcije studentskih filmova, ali i program filmova nagrađenih na festivalu CILECT PRIZE 2010, (festival u organizaciji CILECT-a – Međunarodne asocijacije filmskih i televizijskih škola). Na „INTERscreenu" će takođe biti emitovani dokumentarni filmovi „Cinema komunisto" Mile Turajlić i „Milena" Čarne Radoičić.

Povodom početka realizacije ovogodišnjeg kampa, 11. avgusta u Gradskoj galeriji Požega biće otvorena izložba „Art dijalog" Božidara Plazinića. Po prvi put, istovremeno sa montažom filmova, biće realizovan sedmodnevni Međunarodni masterklas dokumentarnog filma „INTERdoc 2011".

Poseban kuriozitet kampa jeste pesničko veče „Pod nemim zvezdama" zakazano za petak, 19. avgust, kada će u Narodnoj biblioteci nastupiti pesnikinja Kajoko Jamasaki koja je od 1979. do 1980. bila na specijalizaciji na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i 1980. u Ljibljani, a magistrirala je i doktorirala na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde danas radi kao vanredni profesor japanskog jezika i književnosti. Kajoko Jamasaki poeziju stvara na japanskom i na srpskom, a sa srpskog je prevela dela Danila Kiša („Rani jadi", „Enciklopedija mrtvih", „Bašta, pepeo"), pesme Crnjanskog, Nastasijevića, Desanke Maksimović, Stevana Raičkovića, Vaska Pope…

"Reč spaja ljude, vremena i prostore. Ali ih i razdvaja. Reč čini ono vidljivo nevidljivim. Ali i ono nevidljivo vidljivim. Reč stvara svetove. Ali ih i ruši. Reč nas pokreće. Ali nas i zaustavlja. Kroz igru, kroz druženje sa poezijom, gradićemo jedan zajednički zamak. Nevidljiv, ali dovoljno čvrst i jak da nas štiti od oluje ovoga vremena u kome pluta naša mala planeta" poručuje Kajoko Jamasaki.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend