Kultura

Na listi želja posetilaca Sajma knjiga su Šekspirove drame, domaći pisci, ruske bajke

Šekspirove drame, ruske bajke, kuvari, knjige Jasminke Petrović, romani domaćih pisaca... nalaze se visoko na listi želja posetilaca Sajma knjiga u Beogradu, koji je stigao do polovine trajanja.

Graja školaraca, šuškanje kesa punih knjiga u rukama pristojno odevenih starijih ljudi, traganje radoznalaca za jednim naslovom, susreti čitalaca sa omiljenim piscima obeležavaju prvu polovinu Sajma knjiga u Beogradu.

Primetno manje školske dece je na sajmu ove godine.

Kako su Tanjugu potvrdili iz organizacije Sajma knjiga, razlog za slabiju posetu školske dece leži u problemu sa izdavanjem licenci za vozače koji bi učenike osnovnih i srednjih škola prevozili iz unutrašnjosti Srbije na sajam knjiga u Beogradu.

Ðaci koji su uprkos različitim okolnostima stigli na Sajam knjiga u pratnji svojih nastavnika uglavnom kupuju enciklopedije i bajke.

Milica Radovanović iz Beograda ima 13 godina i sa drugaricama iz škole pokušava da nađe ruske bajke probijajući se kroz gužvu između štandova.

„Odmalena su mi kupovali roditelji knjige. Volela bih da nađem neko veliko izdanje sa ruskim bajkama za svoju biblioteku. Neke moje drugarice mi se smeju jer tražim bajke po Sajmu knjiga ali one slabo čitaju pa ih razumem“, kazala je Milica Tanjugu.

Selfi je već drugu godinu zaredom nezaobilazni momenat boravka školaraca na Sajmu knjiga a petnaestogodišnja Jovana Marković traži enciklopediju posvećenu okeanima.

„Namera mi je da se bavim zaštitom životne sredine kada porastem, ako do tada priroda ne napravi neko čudio na planeti“, priča Markovićeva uz glasan smeh drugarica.

Profesorka književnosti iz Beograda Marina Sekulić kaže da je uvek dobro popuniti biblioteku klasicima kao što je Šekspir.

„Kupila sam Šekspirove drame i Antologiju srpske pripovetke Mihajla Pantića. Radujeme što vidim ovde mlađi svet koji se istinski interesuje za knjigu“, kaže profesorka Sekulić dok se mimoilazi sa grupom studenata Medicinskog fakulteta u Beogradu koji tragaju za stručnim knjigama koje će im valjati u nastavku studija.

Grupa klinaca, ne starijih od 10 godina uglas traži novu knjigu Jasminke Petrović „Baštovanov san“.

„Treba nam pet knjiga“, pregovara najotresitija devojčica iz grupe sa prodavačicom, a na radoznalost reportera Tanjuga odgovaraju jednostavno: „Nastavnica nam je preporučila tu knjigu“.

Bračni par iz Kragujevca koji živi i radi u Austriji Zorica i Miloš Janković provodi deo godišnjeg odmora u Srbiji i na Sajmu knjiga u Beogradu kupuju knjige o srpskim manastirima.

„Imamo prijatelje u Beču koji su fascinirani srpskom srednjevekovnom arhitekturom i kulturom pa im nosimo poklone“, kažu uglas oboje.

Iz kesa posetilaca Sajma knjiga vire različiti naslovi od nove knjige Jelene Lengold, Dragana Velikića, Neleta Karajlića, vladike Grigorija… pa sve do specijalizovanih kuvara i fitnes vodiča kroz svet zdravlja.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend