Kultura

Na Oktobarskom salonu izložba Joko Ono

Ovogodišnji 57. Oktobarski salon, koji će biti održan u Beogradu od 14. septembra do 28. oktobra pod nazivom "Lepota kakofonije", ugostiće 68 umetnika iz 27 zemalja sveta, a među njima će biti i čuvena japanska umetnica Joko Ono, dobitnica nagrade za životno delo na Venecijanskom bijenalu, najavili su danas organizatori salona.

„Na Oktobarskom salonu biće predstavljeni umetnici sa svih kontinenata, osim Australije, u pokušaju da predstavimo presek umetničke scene u svetu i njenu trenutnu karakteristiku, a to je različitost“, rekao je na konferenciji za novinare jedan od umetničkih direktora salona Gunar Kvaran, direktor Muzeja savremene umetnosti u Oslu, koji je radio zajedno sa Danijel Kvaran.

Kako je objasnio, nakon šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka, kada su se izdvajali umetnički pravci poput pop arta, minimalizma ili konceptualizma, u poslednjih 15 godina nema jedne škole ili pravca koji dominira u svetu umetnosti.

„Nikada nismo imali toliko različitih umetnika koji su aktivni, a različiti po godinama, poreklu, kulturološkom nasleđu, umetničkom izrazu, materijalima koje koriste“, rekao je on navodeći da je to razlog za ovogodišnji koncept Oktobarskog salona, koji će, istakao je, omogućiti da ta različitost umetničkih pristupa bude predstavljena publici u Beogradu.

Kako je najavljeno, od umetnika iz inostranstva, pored ostalog, biće predstavljeni radovi Olafutra Elijasona, Anselma Kifera, Takuši Murakamija, Lari Bel, Sindi Šerman.

Na Oktobarskom salonu od domaćih umetnika izlagaće Vladimir Veličković, Dušan Otašević, Đorđe Ozbolt, Ivan Grubanov, Ivana Basić, Marija Calić, Vuk Ćuk i Maja Đorđević.

Predstaviće se i Aleksandra Domanović, Nina Ivanović, Marta Jovanović, Tijana Kojić, Jelena Mijić, Branko Milisković, Nemanja Nikolić i Katarina Zdjelar.

Beogradska publika imaće priliku da vidi izložbe u galeriji Kulturnog centra Beograda, galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, zgradi Muzeja grada Beograda, Galeriji U10 i Remontu.

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić istakao je se raduje što će Beograđani moći da vide izložbu Joko Ono, koja je postala poznata, kako je naveo, ne samo po stvaranju popularne i eksperimentalne muzike, filmova i vizuelnih performansa, već i kao antiratni aktivista.

„Veoma smo počastvovani što će Joko Ono prvi put doći u Beograd. Ona je ikona moderne umetnosti i borbe za mir u svetu“, rekao je Vesić i dodao da se izložba japanske umetnice uklapa u promene na beogradskoj kulturnoj sceni koja će u septembru 2019. imati i izložbu Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti.

On istakao i da se prelazak na bijenalni koncept Oktobarskog salona od 2014. godine pokazao kao dobra odluka, jer je prehodnu manifestaciju 2016. godine posetilo 17.000 gledalaca.

„Ovogodišnji Oktobarski salon sigurno će biti najbolji do sada, s obzirom na umetnike koji će se na njemu predstaviti. To pokazuje da Beograd nije samo poslovni i turistički, već i kulturni centar regiona“, ocenio je Vesić.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend