Kultura

Nesvakidašnje otkriće u Svrljigu

Jedinstveni objekat, za koji se pretpostavlja da je prva stanica od antičkog Naissus-a ka Dunavu, nedavno je otkriven na lokalitetu Kalnica, u okolini Svrljiga.

Objekat za koji se pretpostavlja da je „Timacum Maius" potiče sa početka drugog veka, a nalazi se ataru svrljiškog sela Niševac. Istraživanjem je utvrđeno da je objekat bio u upotrebi sve do gotskih najezdi, a u odličnom stanju očuvan je i antički put sa masivnim kamenim ivičnjacima, koji prolazi kroz lokalitet. Taj otkriveni put je deo starog itinerarskog puta Naissus – Ratiaria, koji je povezivao centralnobalkanske oblasti rimskog Naissus-a sa Podunavljem.

„Pronašli smo objekat sa zidnim i podnim grejanjem, otkriveno je ložište i "tubuli", keramičke cevi koje su sprovodile topao vazduh od ložišta iz kanala u podnicu i zidove objekta", izjavio je arheolog dr Vladimir Petrović, koji je sa kolegom mr Vojislavom Filipovićem iz Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i Slavišom Milivojevićem, rukovodiocem zavičajne muzejske zbirke Kulturnog centra u Svrljigu otkrio ovaj nesvakidašnji objekat.

Milivojević je potvrdio da se na tom prostoru, pre dolaska Rimljana, nalazilo naselje Tribala čija je grobnica pronađena na području sela Palilule. „Gde god se vrše iskopavanja, na dubini u proseku od jednog metra, nailazi se na ostatke kuća iz gvozdenog i bronzanog doba. Desetak grobnica Tribala nađeno je na terasi iznad Timoka", saopštio je Milivojevć

Arheolozi su dodali da će objekat biti zaštićen, ali i da će dalja istraživanja nastaviti početkom aprila naredne godine. Do tada će se vršiti dalja ispitivanja stvari otkrivenih na ovom lokalitetu, a sve u cilju potvrđivanja tačnog lokaliteta antičkog Timacum Maius-a.

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend